spreken als obama

Een paar weken geleden was Lars Duursma te gast bij de VRT. Duursma – nog jong – is voormalig wereldkampioen debatteren en oprichter van het debat- en communicatiebureau Debatrix. Hij gaf een lezing “praten als Obama”. In zijn boek “Ik krijg altijd gelijk. Hoe je iedereen overtuigt.” is een hoofdstuk specifiek hierover opgenomen. Het bijzondere aan zijn voordracht was dat hij enerzijds tips gaf, het publiek die tips liet illustreren om dan een deel van dat publiek samen een toespraak te laten houden.

Tip 1 : Wek het vertrouwen van je publiek.

Iedereen verwachtte dat Barack Obama op 8 januari 2008 de Democratische voorverkiezing in de staat New Hampshire zou winnen. Niet Obama, maar Clinton won. De ontgoocheling onder zijn aanhangers was groot, maar die avond gaf Obama één van zijn beste speeches.

Erken de feiten, maar zet een volgende stap. Het verlies was een nieuwe uitdaging. Een baken.

Tip 2 : Geef je publiek een positief gevoel.

Obama heeft binnen een paar jaar honderdduizenden vrijwilligers en bijna drie miljoen donateurs weten te inspireren tot een bijdrage aan zijn campagne. Zijn toespraken zijn er allemaal op gericht zijn publiek een goed gevoel te geven.

Tip 3 : Breng het oude als iets nieuws.

Obama gaf tijdens zijn presidentscampagne meerdere toespraken per dag, soms wel zeven dagen per week. En bij vrijwel elke gelegenheid gaf hij bijna exact dezelfde toespraak. Een stump speech wordt het ook wel genoemd.

Zeg het, herhaal het, en zeg het opnieuw.

Tip 4 : Illustreer je verhaal met people props.

Maak het abstracte concreet. Zeg niet alleen waar het gezondheidsbeleid om draait, maar vertel concreet wat de impact is op één, echt iemand.

Tip 5 : Open de retorische trukendoos.

Structuur je toespraak en kies voor een goeie onliner. Remember, Martin Luther King, “I have a dream …”.

Tip 6 : Zorg voor applaus.

Kies formuleringen die tot een applaus leiden : een claptrap. Kunnen daarbij helpen : een drieslag (“We moeten deze vijanden opsporen, ze moeten worden opgejaagd en ik zal er voor zorgen dat ze worden verslagen”) of het contrast. Zet je standpunt af tegen dat van een ander.

Tip 7 : Maak de cirkel rond.

Start sterk en kom aan het einde van je toespraak terug naar het begin ervan.

2 reacties op “spreken als obama”

  1. Videotip: Dan Heath, auteur van Made to Stick – http://www.youtube.com/watch?v=uPJP_76q38k (montage van -sorry- canvas+)

  2. ik zal het onthouden..!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: