weekendkranten

Ik vond het een waar genoegen om de weekendkranten te lezen. Samen met de Weekend Knack, dat – voor alle duidelijkheid midden in de week uitkomt -, is het mijn favoriete niet-boeken leesvoer. Was, zei ik. Eigenlijk lees ik die kranten nog steeds graag, maar internet is een zware concurrent geworden.

Op de keper beschouwd zijn die kranten en weekbladen de voorlopers van de wijze waarop je het web leest : een mix aan foto’s en kortere teksten die je al doorbladerend consumeert. Het web heeft een zelfde layout en een zelfde beleving. Bladeren toen is surfen nu.

Nu lees ik nog altijd de weekendkranten en de populaire magazines, maar m’n laptop staat vlakbij. Ik google een naam , verdiep me in een website n.a.v. wat ik geprint las en verleg mijn blik van de krant naar het computerscherm.

Het is dus uitkijken naar de iSlate. De ebooklets die momenteel beschikbaar zijn, bieden grafische niks meer dan een boek. Integendeel. Dat is ook de reden waarom Mike Lash van zijn Futuretainment nog een boek maakte, alhoelwel hij een online goeroe is.  Handig  zijn de eKindle en co nog wel maar ik hoop dat iSlate de perfecte fusie maakt tussen print en online. De beleving moet net zo worden als bij een magazine.

Dit – met dank aan Pietel en Nicolas Moerman – ziet er veelbelovend uit :

5 reacties op “weekendkranten”

 1. Ik ga een amazonneke doen.
  Vind je deze post leuk, dan vind je deze verzameling nieuwe tablet concepten van Thomas Baekdal ongetwijfeld ook leuk:
  http://www.baekdal.com/future/products/newspaper-tablet-concepts/

  1. Mooi voorbeeld van i-motional reading.
   Het omgekeerde is ook/al realiteit. Het hoogbejaarde Amerikaanse mannenblad Esquire – 76 jaar oud – experimenteert al enkele jaren met (embedded) technologie. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag was Esquire het eerste magazine ter wereld met een e-ink cover :

   http://www.esquire.com/features/75th-preview/e-ink-cover-preview?click=main_sr

   Esquire heeft de smaak duidelijk te pakken. Hun voorlaatste editie (november 2009) was een Augmented Reality special :

   http://www.esquire.com/the-side/augmented-reality

   En de Fransen laten opnieuw niet misverstaan dat ze bedreven zijn in het gemengd huwen van online met offline. In Parijs heb je niet alleen de techies van Total Immersion [www.t-immersion.fr] als pioniers in AR applicaties voor de brede markt, je vindt er ook de redactie van Amusement, (zelf)verklaard het eerste magazine dat rechtstreeks met het Internet communiceert :

   http://www.amusement.fr

 2. En check zeker GQ Magazine op iPhone.

 3. Aan nieuwe slate-/tablet-readers geen gebrek :
  http://www.springdesign.com [Alex]
  http://www.liquivista.com [Pebble]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: