quyên

Little Asia is zonder enige twijfel het beste Vietnamese restaurant van Brussel. Ik zou zelfs durven stellen het beste van het land. Ik woon al lang in Brussel en eet al lang Vietnamees en je kan de Vietnamese keuken in België indelen in de periode voor en na Little Asia. Daar waar je ‘voor’ vooral een inspiratieloze, diepgevroren-ontdooide keuken kreeg, leer je via  Little Asia ‘na’ een Vietnamese keuken met verse ingrediënten en originele smaken kennen.

Los van de keuken is er Truong Thi Quyên, de eigenares van het populaire restaurant. Ze is perfect meertalig, altijd goedgezind en erg businessminded. Eigenlijk verdient ze het om in 2010 ‘marketing manager van het jaar’ te worden. Telkens ik in het restaurant kom weet ze dat ik “een mijnheer van de VRT ben” en ‘hoe het gaat met je partner’ en dat ze de sake in het juiste, mannelijke kopje moet schenken.

Ik wist – zonder de details te kennnen – dat Quyên uit een familie van bootvluchtelingen kwam. Als ze je dan bij één van de bezoekjes haar boek te koop aanbiedt, aarzel je niet.

“Quyên. Mijn verhaal. Mijn keuken.” is om meer dan één reden een goed boek. Ze geeft de geheimen van haar keuken prijs, maar ze vertelt ook het boeiende verhaal van haar afkomst. Hoe haar vader op een dag niet meer terug kwam van het vissen. En hoe jaren later, diezelfde vader, die intussen als asielzoeker in Wichelen woonde, zich met zijn vrouw en de kinderen zou kunnen verenigen. Dat verhaal en de recepten, werden opgetekend door Alain Coninx, die met haar voor dit boek terugreisde naar haar wortels in Vietnam.

Eén reactie op “quyên”

  1. Mijn favoriet vietnamees restaurant ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: