De beslissing viel onverwachts maar ze was resoluut. We zouden het met een paar kilo minder doen. Zo gezegd, zo gedaan. Op minder dan zes maanden tijd was dat min 24 kilogram. Mijn aandeel daarin was een bescheiden 25 %.

Velen vragen wat het geheim recept is van mijn lief. Wel, het is poepsimpel : nog gezonder eten en vooral veel meer groenten. Maar ik mag dan wel van groenten en slaatjes houden,  na verloop van tijd ben je de variaties op wortelen, aubergines, (harde smaakloze) tomaten en courgetten echt wel beu. Een paar kookboeken brachten soelaas en deden ons – bovenop het minder gewicht –  nieuwe aspecten van de wereldkeuken ontdekken. Sinds kort ken ik de finesses van de mediterrane, joodse en japanse keuken een stuk beter.

Voor alle duidelijkheid : ik ben niet de kok; ik koop kookboeken. En die  zijn goed besteed.

Duizend-en-één smaken, Claudia Roden, Fontaine Uitgevers.

Basic Japans, Jody Vassallo, Terra

En absoluut niet te vergeten in elke keuken, voor elk gerecht en iedere groente : de Homarus-box.