the madeira collection

Ik was als kind niet zo tuk op het varkensgebraad-met-obligate-groetenkrans. De balletjes-met-tomatensaus waren top (er was een variant met prei) maar overheerlijk was de koeientong-in-madeirasaus. Balletjes in tomatensaus zijn nog steeds een topper, maar met de koeientong verdween ook de madeira.

Ludovic is een vriend van me en met ons vieren delen we een bourgondische passie. De meeste afspraken zijn georganiseerd rond eten & drinken.

Bij een laatste etentje sprak Ludovic ons emotioneel over zijn nieuwe passie, madeira. De koeientong flitste door mijn hoofd, maar het ging om veel meer dan dat. Madeira is een miskende drank en daar wilden hij en Bert Jeuris van wijnhuis Jeuris iets aan doen. Tijdens dat etentje liet de gastheer ons proeven van een aantal madeira-wijnen tussen de 10 à 15 jaar oud. Madeira is een soort porto maar omdat hij “opgewarmd” werd blijft hij beter & langer bewaard. Deze wijn is immers een toevallige ontdekking. De Britten verscheepten de porto naar hun kolonies en opgewarmd in het scheepsruim kwam er een andere drank terecht in het glas. Dat maakt madeira zéér lang houdbaar.

Het was inmiddels middernacht en Ludovic had nog een fles staan. Maar hij kon die niet zomaar inschenken. Hij moest even bellen met de mede-eigenaar van de fles, Bert, en vragen of het goed was dat er een geut van werd geserveerd. En dat mocht. Ik ben het jaar vergeten, maar ik herinner me nog goed dat de fles ouder was dan België. (Dat relativeert Brussel-Halle-Vilvoorde.) Napoleon ging ook over de lippen. Toegegeven, het was een godendrankje.

Bert & Ludovic zijn nu gestart met The Madeira Collection, de grootste collectie madeira-wijnen ter wereld. Voor een paar honderd euro ga je een paar honderd jaren terug in de tijd.

Een aan te bevelen belevenis !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: