Ik zit midden in het proces van het publiceren van een boek.  En dat is een fijne bezigheid. Het idee pitchen bij de uitgever Maarten. Een contract tekenen. Royalties proberen te begrijpen en natellen. Oeps … 10 % van de brutto verkoopprijs van een boek. Dat is minder dan twee euro per boek ! Ik steek er aan toe. Overleggen met Katelijne over de fotorechten. Pingpong tussen art director Nele en mezelf. Een quote vragen bij collega Timmer in Nederland. Het houdt een paar mensen bezig. Voorziene oplage 2500. En dan maar hopen dat er vraag is naar meer. Boeiend. Een beetje artisanaal zelfs.

Maar hier hou ik wel van. In die mate dat het idee voor een tweede boek al klaar zit. Straks moet ik weer de boer op om een uitgever te overtuigen. Het kan een ja zijn, of een neen.

En dat hoeft het niet te zijn.

Televisiemakers worden vandaag opgeleid met het besef dat iedereen een broadcaster is. Het is een kleine stap van je videocamera, fototoestel of iPhone naar YouTube en de rest van de wereld. We beseffen het niet maar met boeken is het eigenlijk net zo. Ga eens kijken bij Blurb. Voor de prijs van een groothandelsboek publiceer je je eigen boek en kunnen anderen het bestellen. Geen uitgever, redacteur, art director, marketeer of recensent. Just you and your book.

En man, tot wat voor pareltjes is Jan Modaal niet  in staat. Check out de bookstore van Blurb.