bierviltjes

Mijn grootouders langs moeders kant hadden een garage. Een garage annex café. Eigenlijk waren dat twee garages naast mekaar want de twee broers Jérôme en Jules hadden zij aan zij een zaak. Ik herinner me dat nog goed. Twee huizen naast mekaar, met tussenin een inrit en daarachter één grote hangar. En weer daarachter, één grote tuin in twee gescheiden. Dat heeft bij de verkoop van de huizen destijds nog veel voeten in de aarde gehad want de inrit én de hangar moesten op één of andere manier gescheiden worden.

Een zweem aan nostalgie komt bij me op. Ook de keukens waren gespiegeld en ik meen me ter herinneren dat mijn grootmoeder – geen kwaad woord over Jules – altijd vertelde dat hij na de maaltijd zijn bord proper likte. En er was ook nog hun zus, tante Yvonne. Samen met Tuur had ze een bakkerij. Als ze iets overpeinsde trok ze haar ogen en neus. Ik doe dat ook. En dat heb ik van tante Yvonne, zeggen ze.

God hebbe hun ziel !

Ik ben in die nostalgische bui beland omdat er net een bierviltje in onze brievenbus viel. Een viltje zonder meer, geen flesje.

Het café van mijn grootouders heb ik niet meer meegemaakt. De ruimte was er nog wel maar alles was leeggemaakt en omgevormd tot één grote eetplaats. Hier en daar liet iets nog sporen na van dat café. De glazen van Babycham, het Babycham-beestje … en stapels bierviltjes. Dat kwam handig van pas als notitieboekje en als speelgerief. Als het een beetje nat was plooide dat makkelijk en werd het precies pulp.

Maar de bierviltjes verdwijnen. Ik moet hard nadenken om nog een café te vinden waar er bierviltjes liggen. Zonde eigenlijk, want het blijft een bijzonder krachtig marketinginstrument dat op emotionele momenten een link legt. Ik ben er immers van overtuigd dat cafés heel erg emotioneel geladen zijn. Ik zet ‘bierviltjes’ op de agenda van de volgende één-marketingvergadering.

Het was grappig om zo’n bierviltje nu naakt in de bus te krijgen. Zonder het drankje. Maar het maakte wel iets in me los. Misschien een goed idee om voor de bed & breakfast bierviltjes te drukken in plaats van visitekaartjes. Zijn ook veel groter en blijven duidelijker rondslingeren.

We zijn niet ver meer af van een huisbiertje.

Eén reactie op “bierviltjes”

  1. […] In creativity, inspiration, marketing on augustus 6, 2010 at 5:37 pm Er viel weer een kaartje in de bus. Niet bepaald hip, maar wel bijzonder efficiënt. Bekijk het zelf […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: