besparingen kosten geld

Besparingen zijn nooit rechtlijnig. Bespaar 10 % op 30 en je houdt minder dan 27 over.

Dat dacht ik tijdens het lezen van The French Paper.

Toen ik in juni in de Cevennen verbleef had ik een fijn gesprek met de eigenaar van ons huurhuisje. Hij was burgemeester van een aantal gehuchtjes; Hij en Zij stonden in het onderwijs. Maar ze waren dolblij dat hun pensioen nakende was. Veel scholen zouden gesloten worden en dat zinde hen niet. Tot daar de korte babbel.

Meer duiding kreeg ik een maand later toen ik op een terras in Parijs The French Paper las. Voorpagina was “Villages at risk as schools face closure”.

Waar gaat het over  ? Het Franse ministerie van onderwijs moet besparen. 12.000 kleinere scholen zijn met sluiting bedreigd. Meestal gaat het om scholen met niet meer dan één of twee klassen. Ik begrijp dat concentratie een enorme besparing kan opleveren. Ben er zelfs van overtuigd dat onderwijs in grotere scholen van een hoger niveau is. Toch is de impact veel groter.

Wie op het platteland leeft verwacht drie zaken : de nabijheid van een dokter, een school in de buurt en makkelijk toegang tot internet. Ik had géén internet op ons vakantieadres. Een ramp ! Maar ca passe als het om een weekje gaat. Ik begrijp dat géén internet en géén school in de buurt jonge gezinnen doet beslissen om het platteland te verlaten.

Dus scholen sluiten levert een besparing op, maar drijft anderzijds gezinnen weer weg van de buiten. Heeft iemand al berekent wat dat kost aan de maatschappij ?

Zo is dat ook met de VRT. Bespaar 10 % op de VRT en de sector, ja zelfs de Vlaming, verliest een veelvoud.

Eén reactie op “besparingen kosten geld”

  1. Jonge gezinnen die het platteland verlaten? Daar is in Vlaanderen anders niet veel van te merken ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: