pakistan or pakistani ?

Tussen de bedrijven door – ik had vandaag een bijzonder drukke agenda – bezorgde Sam Feys me via Twitter een video die me voor de rest van de dag niet meer losliet.

De link vind je hier, maar wees gewaarschuwd : dit is niet voor gevoelige zielen. En toch, iedereen zou het moeten zien. Voor alle duidelijkheid : deze video  gaat over Pakistan als gemeenschap, niet over Pakistan-de-ramp. En dat Pakistan, dat schreef ik eerder al, dat is geen luxeverhaal. Misschien vind je in deze beelden een reden om géén geld te geven.

Maar het punt dat ik wil maken is de volgende : in Pakistan is de toekomst zowaar nog rampzaliger dan het recente verleden. De ramp is erg, de toekomst is nog uitzichtlozer.

Daar iets aan verhelpen is ons aller verantwoordelijkheid. Op dit ogenblik werd er ongeveer 700.000 euro opgehaald, maar dat is een peulschil van wat nodig is. De media kijken in de richting van de media. Of er een tv-show komt  … is de alomgestelde vraag ?

Maar is het wachten op zo’n tv-show vooraleer we onze solidariteit betuigen ? Zal Vlaanderen dan pas massaal de portefeuille aanspreken ? Of zijn bovenstaande beelden en niet tien andere redenen het excuus om niet te geven ? Een makkelijk excuus.

Zonder enige twijfel, de media hebben in dit verhaal hun verantwoordelijkheid en daar is tussen alle Vlaamse betrokkenen permanent overleg over. De communicatie daarover gebeurt  asap deze week via de geijkte kanalen, niet via deze persoonlijke blog.

Maar het punt dat ik wil maken is : Vlaanderen ligt er nog niet van wakker. En hoe lang zal dat nog duren ? Of speelt hier Pakistan, Pakistanees, moslim, een videofilmpje ?

Wake up ! Bij deze, een warme oproep.

2 reacties op “pakistan or pakistani ?”

 1. Over die video: ik was daar ontzettend door aangeslagen. Ik had nooit durven denken dat mensen tot zo’n dingen in staat zijn en hun gelijken – kinderen in dit geval – zo harteloos en koelbloedig konden pijnigen. De jongens worden uiteindelijk als levenloze schandpaal gebruikt en worden later als dood vee uit een truck gegooid. Mensonwaardig.

  Uiteraard verwerpt Pakistan dit zinloos geweld – wellicht vooral te danken aan het feit dat die beelden internationaal zo snel worden verspreid door nieuwe media -, maar het land blijft wel met een enorm imagoprobleem zitten. Die beelden doen je inderdaad veel zin krijgen om net géén geld voor Pakistan te storten. Maar daar hebben de échte slachtoffers natuurlijk geen boodschap aan.

  Pakistan is geen buurland van de Dominicaanse republiek en al helemaal geen aantrekkelijke vakantiebestemming als Thailand. Pakistan als rampenland is niet sexy. Geen tv-show die dat kan verhelpen. Maar als westerlingen moeten we ons inderdaad wel deels verantwoordelijk voelen voor de toekomst van dat land. Alleen al omdat we incidenten als uit die video kunnen voorkomen, omdat Pakistan steeds meer druk zal voelen vanuit het westen, moet een reden zijn om de actiegroepen te steunen.

  Het wordt een verhaal van lange adem, dat wel…

 2. Naar de beelden op de Roemeense site heb ik niet durven kijken. Het verhaal in woorden is al erg genoeg.

  Ik vraag me af of een televisieshow nodig is om mensen tot medeleven te bewegen. Dat wordt zo snel een commercieel en politiek geladen spektakel. Maar ja, als er daardoor geld binnenkomt dan moet het maar.
  Ik heb daar alvast niet op gewacht en een bijdrage gestort en ik hoop dat vele anderen dat ook zullen doen en zich niet achter allerlei excuses (zoals deze wreedheden), zullen wegsteken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: