Tussen de bedrijven door – ik had vandaag een bijzonder drukke agenda – bezorgde Sam Feys me via Twitter een video die me voor de rest van de dag niet meer losliet.

De link vind je hier, maar wees gewaarschuwd : dit is niet voor gevoelige zielen. En toch, iedereen zou het moeten zien. Voor alle duidelijkheid : deze video  gaat over Pakistan als gemeenschap, niet over Pakistan-de-ramp. En dat Pakistan, dat schreef ik eerder al, dat is geen luxeverhaal. Misschien vind je in deze beelden een reden om géén geld te geven.

Maar het punt dat ik wil maken is de volgende : in Pakistan is de toekomst zowaar nog rampzaliger dan het recente verleden. De ramp is erg, de toekomst is nog uitzichtlozer.

Daar iets aan verhelpen is ons aller verantwoordelijkheid. Op dit ogenblik werd er ongeveer 700.000 euro opgehaald, maar dat is een peulschil van wat nodig is. De media kijken in de richting van de media. Of er een tv-show komt  … is de alomgestelde vraag ?

Maar is het wachten op zo’n tv-show vooraleer we onze solidariteit betuigen ? Zal Vlaanderen dan pas massaal de portefeuille aanspreken ? Of zijn bovenstaande beelden en niet tien andere redenen het excuus om niet te geven ? Een makkelijk excuus.

Zonder enige twijfel, de media hebben in dit verhaal hun verantwoordelijkheid en daar is tussen alle Vlaamse betrokkenen permanent overleg over. De communicatie daarover gebeurt  asap deze week via de geijkte kanalen, niet via deze persoonlijke blog.

Maar het punt dat ik wil maken is : Vlaanderen ligt er nog niet van wakker. En hoe lang zal dat nog duren ? Of speelt hier Pakistan, Pakistanees, moslim, een videofilmpje ?

Wake up ! Bij deze, een warme oproep.