Ik heb me  een pasta klaargemaakt. In het winkeltje op de hoek Penne Rigata van Soubry gekocht. 6 minuten koken voor een al dente smaak en 1 minuut meer voor ‘normale’. Sorteerder als ik ben plooide ik het doosje achteraf keurig op om in de papiermand te gooien.

En toen vielen me die  Soubry-punten uit mijn jeugd op. Die staan nog steeds op het doosje. Voor 40 punten krijg je 4 kunstreproducties en voor 15 euro koop je een verzamelalbum.

Dat dit nog bestaat, anno 2010 ! Maar waarom ook weer niet ? Artis Historia doekte jaren geleden haar winkel-met-punten op. Ik durf te wedden dat er in veel boekenkasten nog hele reeksen van die boeken staan. Kunst & geschiedenis kwam vele huishoudens niet binnen tenzij via deze kunstboeken (of ‘kunstboeken’ ?).

Voor de prijs van het verzamelalbum koop je bij Taschen een kunstboek met prentjes. Je hoeft die er zelf niet meer in te kleven. Maar pak veel mensen hun punten af en je pakt ze hun hobby af.