soubry

Ik heb me  een pasta klaargemaakt. In het winkeltje op de hoek Penne Rigata van Soubry gekocht. 6 minuten koken voor een al dente smaak en 1 minuut meer voor ‘normale’. Sorteerder als ik ben plooide ik het doosje achteraf keurig op om in de papiermand te gooien.

En toen vielen me die  Soubry-punten uit mijn jeugd op. Die staan nog steeds op het doosje. Voor 40 punten krijg je 4 kunstreproducties en voor 15 euro koop je een verzamelalbum.

Dat dit nog bestaat, anno 2010 ! Maar waarom ook weer niet ? Artis Historia doekte jaren geleden haar winkel-met-punten op. Ik durf te wedden dat er in veel boekenkasten nog hele reeksen van die boeken staan. Kunst & geschiedenis kwam vele huishoudens niet binnen tenzij via deze kunstboeken (of ‘kunstboeken’ ?).

Voor de prijs van het verzamelalbum koop je bij Taschen een kunstboek met prentjes. Je hoeft die er zelf niet meer in te kleven. Maar pak veel mensen hun punten af en je pakt ze hun hobby af.

2 reacties op “soubry”

  1. tiens, ik vind geen uit te knippen punten meer op de soubry-pastaverpakking… bij me nog een 120-tal punten de afgelopen jaren verzameld. moet die dus een dringend inwisselen

  2. Je ‘kunstboeken’ voeren me terug naar mijn lagereschooltijd. Mijn mama verzamelde die punten zorgvuldig: voor documentatie bij onze spreekbeurten, opstellen, geschiedenis- en tekenles. De Soubry-reproducties van Rubens, Van Eyck, Memling, Van Dyck,en ja ook Kandinsky, Van Gogh, Cézanne, Monet, … ze waren heel mooi en tamelijk groot van formaat, veel groter dan de prenten in encyclopedieën: hoe dikwijls zijn ze niet door mijn kinderhanden gegaan! Hoe graag heb ik ze wel bekeken heb, dat besef ik eigenlijk nu pas. Ik was ze gewoon vergeten. Ergens in een boekenkast moeten ze nog staan, ook Artisboeken – over landen, dieren? Later heb ik sommige van die ‘soubry’-schilderijen in het echt bewonderd: op tentoonstellingen, in musea, een kerk.

    De namen van de schilders, hun schilderijen: als de dag van gisteren brengt uw ‘soubry’ ze me voor de geest. Weer een oud verhaal: van moederliefde en kunstopvoeding. Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: