een gelukkige baas

Ons eerste contact verliep niet zo vlot. Bart  De Bondt had me een mailtje gestuurd via LinkedIn. Met het verzoek om eens af te spreken. Maar ik neem onbekende nummers op mijn gsm niet op, net zoals ik LinkedIn beschouw als iets voor mensen die je echt kent in je netwerk. Dus was ik allicht een beetje te  arrogant in mijn reactie. Bij nader inzien besef ik dat dan ook en dus plande ik alsnog een afspraak  in met Bart. Hij liet me weten dat het niet per se moest. Tenzij ik dat echt wilde. Het gesprek mocht immers niet starten onder een slecht gesternte. Gelijk had hij. En het ijs was op die manier  meer dan gebroken.

Dat gesprek verliep vlot. Bart gaf me een set kaartjes met inzichten; online kocht ik zijn boek. En zie, nu ben ik al aan het bloggen. Want, ik heb het boek om meer dan één reden  graag gelezen.

Dat ik veel boeken lees, is geweten. Dat het vooral managementboeken zijn liet m’n ex collega-netmanager Jan laatst smalend weten.

Dat is niet de reden waarom ik het boek van Bart De Bondt zo goed vond. Het feit dat het ging om authentiek leiderschap wist me te inspireren. Bart was een zeer hoge pief bij de bank en heeft er voor gekozen om een andere richting uit te gaan. Z’n boek is doordrongen van persoonlijke verhalen. Professioneel en – tussen de lijntjes – ook  privé.

Dat authentiek leiderschap ga ik steeds vaker  associëren met geluk. Dat klinkt zwaar, maar dat hoeft het niet te zijn. Het komt hierop neer :  wie zich goed in z’n vel voelt is een betere collega of baas. Steeds meer ben ik me bewust van hoe belangrijk geluk is in alles wat we doen. Ik ben een gelukkige mens – het glas is steeds meer dan halfvol – en ik denk dat dit op me afstraalt.

Om de een of anderen reden is z’o’n overtuiging niet altijd veraf van geloof  of religie. Meer dan eens gebruikt Bart het woord God in z’n boek. Maar hij biedt ‘leven’ als alternatief voor ‘god’. Ik voel me  beter bij ‘leven’ dan bij ‘god’.  Zou Bart gelovig zijn, vroeg ik me af. Het duurde al bij al even vooraleer ik het kan plaatsen. Ik ben zelf atheïst (geworden). Dat vertaalt zich in een genadeloos respect voor de natuur en het leven, dat inderdaad mijn ‘god’ is.

Ik moet Jan laten weten dat die managementboeken eigenlijk over geloof gaan. Dan kunnen we samen een boom opzetten over  de ‘god’ in mijn boek. Benieuwd wie ‘god’ is voor de voormalige Canvas-baas. Die zou wel eens ‘kunst’ kunnen heten. Want die van de kunst hebben meer dan één paus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: