microfinanciering via kiva.org

Dit is een project dat ik absoluut aanbeveel. Leen 25, 50, 100, 1.000 euro of meer aan Kiva en de organisatie stimuleert er tal van kleine projecten mee. De eigenaars van die projecten lenen bij je en betalen je later dat bedrag terug. Dat geld kun je dan terug ophalen of opnieuw investeren in een nieuw project.

Ik heb een eerste project van Lay Yong in Pnom Penh Cambodja mede gefinancierd en dat voelt goed.

Meer info via Kiva of dit filmpje :

Eén reactie op “microfinanciering via kiva.org”

 1. Mee eens! Ik ben ook een enthousiaste uitlener of “Kivan”. Het is wel belangrijk dat je genoeg engels begrijpt om op de site rond te kunnen surfen en te begrijpen wanneer je geld betaalt en wanneer je iets terug krijgt en zo.

  Ook is het hele verhaal gecompliceerder dan wat in één zin uit te leggen valt. Misschien kan ik dat hier doen, misschien kan Jean Philip dat een keer doen? Maar ehm, kort samengevat steun je een persoon met een klein bedrijfje, meestal in de derde wereld, met een lening. Dit heet microfinanciering. Kiva werkt hiervoor samen met microfinancierings-instituten in de diverse landen. Kiva controleert zo goed mogelijk of de informatie over de lener klopt, of de lener het geld gekregen heeft, en ook of de lener goed behandeld wordt (dus of de rentepercentages redelijk zijn voor dat land, of de lener genoeg informatie krijgt voordat hij/zij geld leent en of de lener netjes behandeld wordt als er niet op tijd terugbetaald kan worden).

  Ik zelf vertrouw er op dat Kiva hiervoor haar uiterste best doet. Ik kan me ook voorstellen dat er af en toe toch iets mis gaat, of dat een bepaalde lening voor een bepaalde persoon meer kwaad doet dan goed, maar over het algemeen hoop ik dat ik hiermee bijdraag aan een betere wereld.

  Nog een paar dingen: Kiva vraagt ook om een donatie maar dit kun je weigeren (nog een reden om het alleen te doen als je goed engels kunt). Je leent het geld uit. Mocht het de lener niet lukken om terug te betalen, dan krijg je het meestal dus ook niet terug. Je kunt het hele bedrag kwijt zijn of misschien alleen de laatste paar euros. Spreid je risico dus en leen geen geld uit als je het per sé zelf later nodig hebt. Over de afgelopen jaren is het gemiddelde terugbetalingspercentage wel hoger dan 98%, maar je zult natuurlijk maar net pech hebben. Je krijgt geen rente. Nooit. Je krijgt dus maximaal alleen het geld terug dat je geinvesteerd hebt. Voor ons Nederlanders is er nog wel een klein voor-/ nadeel dat je in dollars moet betalen, dus hier kun je nog wel eens winst of verlies maken bij het terug omzetten naar euros.

  Wil je microfinanciering ondersteunen maar tegelijkertijd zelf ook kans maken op wat rente, dan kun je bij diverse banken een beleggings- of spaarrekening openen waarbij je geld uitgeleend wordt aan microfinancieringsinstituten die dan wel rente betalen aan jou. De bankendie dit doen zijn in ieder geval SNS, ASN en Triodos.

  Zooo, lang verhaal. Sorry 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: