to-tell-a-story

Op TEDx Transmedia in Rome citeerde Christian Wikander, head of drama and entertainment bij SVT, W.H. Auden. Auden is met zijn Funeral Blues mijn favoriete dichter.

Storytelling is a way of defining us as humans. The difference between human and animal is that animal is very much “here and now” but human is very much past and future.

Dat deed me denken aan de vraag die Ken me een paar weken geleden stuurde. Hij zat te kauwen op de kwestie wat het verschil is tussen ‘to tell a story’ en storytelling. Dat ik het niet meteen wist en erover zou nadenken had ik gezegd. Belofte maakt schuld.

Het antwoord is simpel, denk ik. Storytelling is the art of telling a story. Iedereen kan een verhaal vertellen maar niet iedereen heeft het talent om dat een meeslepende manier te doen.

Verhalen zijn meeslepend wanneer ze authentiek zijn, inspireren en jezelf doen terugvinden in dat verhaal.

En dat brengt me bij die andere quote van de Amerikaanse futurist Watts Wacker :

A good storyteller tells a good story, but a great storyteller tells a story that helps you find yourself in that story !

Heb ik je hiermee voldoende geholpen, Ken ?

2 reacties op “to-tell-a-story”

 1. Ik kan je zeker volgen hierin. Ik vertel je graag waarom ik fan ben van Alles is een verhaal en wat voor mij het verschil is tussen Storytelling en telling a story…

  Ik heb wel wat gelezen over storytelling omdat ik voor mijn werk op zoek was naar ‘de fondsenwerver als verteller’ en hoe iedereen ‘verteller’ kan zijn, niet enkel de fondsenwerver. Mijn conclusie was dat de focus teveel ligt op ‘het verhaal’ en te weinig op het vertellen. Ik ben van mening dat organisaties (en hun personeelsleden en vrijwilligers) moeten vertellen en inspireren. Niet het verhaal, maar vertellen staat centraal. Het verschil is voor mij dat bij ‘het verhaal’ het gaat over de opbouw, de copy, spanningsboog, moraal… Bij ‘vertellen’ gaat het over de verteller, inspireren, een eigen verhaal,…

  Ik ontwikkelde iets wat ik de naam BAKEN-model meegaf. Niet echt een wow-titel, ik geef het toe, maar het helpt volgens mij om na te denken over vertellen en inspireren. De 5 elementen in het model zijn: Bewustwording (iedereen heeft een verhaal), Authentiek (geen ingeblikt verhaal), Keuzes maken (op zoek gaan naar je eigen verhaal), Engagement (het zaadje dat moet inspireren) en Nieuws (wauw en buzz).

  Ik was superblij toen ik ‘Alles is een verhaal’ tegenkwam, ik heb het gekocht en in één ruk uitgelezen, ’t is te zeggen, gelezen op een manier zoals het een rechterhersenhelft-denker betaamt 😉 Ik had het haast zelf willen geschreven hebben, maar ik ben blij dat jij het gedaan hebt, want ik kon het zeker niet beter.

  In het voorjaar gaf ik een korte lezing over het BAKEN model aan collega fondsenwervers. Wie interesse heeft, de hand-outs kan je hier vinden: http://goo.gl/fhJzg

  Ward Van Os
  (Mindblow)

 2. Dag Ward,

  Bedankt voor deze fijne reactie.

  Ik heb je hand-out gelezen en vind BAKEN een goed model. Bewustwording alleen is inderdaad niet genoeg en de meesten hebben uiteindelijk toch een structuur nodig die hen helpt. Je BAKEN is voor mij ‘een nieuwe bril & pen’, zoals ik dat in mijn boek noem.

  Groeten.

  Jean Philip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: