Een paar maanden geleden kwam Michael De Cock me opzoeken. Ik ken Michael al sinds hij als acteur voor Thuis werkte. Of beter : sinds hij de reeks verliet. Dat laatste gesprek staat me nog min of meer voor ogen. Dat hij zich niet eeuwig aan de soap wilde binden. En dat hij nieuwe horizonten wilde opzoeken. Ik had daar begrip voor. En nieuwe horizonten zocht hij op. Als artistiek directeur van ‘t Arsenaal in Mechelen scoort hij hoge ogen.

Michael had een nieuw project. Hij schreef het toneelstuk “Achter de wolken” over de liefde en hoe lang die liefde onbeantwoord kon blijven. Twee rollen, die zouden gespeeld worden door Chris Lomme en Jo De Meyere. Twee theatercoryfeeën die decennia ervaring achter de rug hebben, maar nog nooit samen op de planken stonden. Of ik er misschien iets mee kon aanvangen op televisie, vroeg hij me ?

Vandaag nog kreeg ik een Tweet van @stvn naar aanleiding van de aankondiging op de zender : Volgende week tv-adaptatie van toneelstuk op één. What’s next, @jeanphilip, de gele briefkaart herinvoeren? 😉

Toegegeven, toen Michael het voorstel deed, dacht ik er net zo over. Toneel op televisie ? Dat is van 20 jaar geleden. Gelukkig heb ik in mijn hoofd een rewind-knop om out of the box te denken. Toneel op televisie ? Waarom niet. Daarom zenden we op zondag 12 februari (pre-Valentijn) om 22.20 uur op één dit toneelstuk uit. Klopt, @stvn, toneel op televisie.

Ik beschouw het als een experiment. Grenzen aftasten. Onderzoeken wat toneel op televisie kan betekenen of moet worden in de toekomst. En of de wetten van toneel hetzij de wetten van televisie moeten worden aangepast.

En alsof toneel en televisie nog niet genoeg zijn, is er nu ook het boek. Alles is een verhaal, of beter nog, alles begint en eindigt met een goed verhaal. En dat is “Achter de wolken” zeker. De foto’s in het boek zijn van Stephan Vanfleteren. En daarmee zijn we naast toneel, televisie en boek aan het vierde medium, de foto.