participatief leiderschap

Elk gezond bedrijf doet aan successieplanning. VRT is een gezond bedrijf en doet dus ook aan zo’n planning. Dat maakt dat ik met een kleine 20 collega’s in ‘een traject’ werd gedropt. Nog een paar tiental collega’s krijgen volgend jaar hetzelfde voorrecht.

Voor wie het nog niet wist. Ik heb onlangs een niet onbelangrijke job bij een buitenlands bedrijf afgewezen. Daar zijn meerdere redenen voor. De VRT heeft me gevraagd om te blijven. Omdat er in 2012 voor Eén nog wat werk aan de winkel is. En VRT en Eén liggen me nauw aan het hart. Maar het was ook een persoonlijke keuze. Ik kom graag thuis in mijn huis in Brussel (en niet in die buitenlandse flat). En in dat huis woont ook mijn partner die net zo belangrijk is als mijn werk. En dan zijn er ook de vrienden, die ik wel eens durf verwaarlozen, maar die steeds belangrijker voor me worden.

Noem me een gelukkig mens. Ik heb vorig jaar tal van boeken over mindfulness verslonden om vast te stellen dat ik van nature al zeer mindful ben …

Maar goed. Ik had het over dat traject, dat me op tweedaagse stuurde onder begeleiding van Hudson. Om eerlijk te zijn, ik zag daar tegenop. Ergens klonk het woord assessment en daar had ik nu echt geen zin (meer) in. Maar het tegendeel was waar. Ik heb die twee dagen veel over mezelf geleerd en veel van anderen. Ook van diegenen met wie ik niet per se een click hoef te hebben.

Marc Timmerman had het aan het eind van de tweede dag over participatief leiderschap en waarom dat één van de meest preferentiële leiderschapstijlen van vandaag is. Hij vertelde ook hoe Generatie Y dat gewoon van zijn leiders verwacht. Sinds Pieter Baert meer dan vijf jaar geleden de drempel van mijn VRT-kantoor platliep met de boodschap dat ik mezelf moest zijn op en via social media zijn er een hele rits na hem gepasseerd. Ze zeggen je ronduit dat je goed of slecht bezig bent. Of ze vinden een voorbeeld in jou of een ander.

Tijdens die tweedaagse is mijn frank gevallen. Ik weet wat mijn sterktes zijn en wat mijn zwaktes zijn. En daar zal ik aan werken. Anders was ik hier ook niet gebleven.

2 reacties op “participatief leiderschap”

  1. knap dat je daar zo open over communiceert Jean-Philip. Maar dat ben je dan ook ten voeten uit: niets in de handen, niets in de mouwen! Zeer inspirerend! Rudi.

  2. Bedankt Jean-Philip voor de eerbetuiging. De toekomst is aan de participatieve leiders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: