brussel vijfhoek – restaurant top 5

Eén van de meest gelezen posts op deze blog (ook vandaag nog) dateert van 3 december 2006. Foodies vinden foodies. Vermits ik véél op restaurant ga, durf ik wel eens lijstjes samenstellen. Dat maakt het handig als ik last minute een resto-beslissing moet nemen.

Binnen de Brusselse Vijfhoek, waar ik het liefst vertoef, zijn dit – in willekeurige volgorde – momenteel mijn top 5 restaurants.

Behalve het feit dat het géén sterrenrestaurants mochten zijn (Comme Chez Soi of Sea Grill bijvoorbeeld) ook geen snelle-hap-restaurants als Bar Bik, Divino, of Fin de Siècle, die overigens vaak een zeer goeie keuken serveren.

L’HPO (ofwel : L’Achepot)

Stond in 2006 ook al op mijn lijstje. De naam, het interieur en de kaart veranderden. De eigenaars bleven dezelfde. Is eigenlijk mijn stamrestaurant. Vetrouwde bediening en de juiste mix tussen locals en toeristen.

LE FOURNEAU

Een paar huizen verder dan l’Achepot. Dit is het zusterhuis van Le Gril aux Herbes in Wemmel. Er wordt gewerkt met een soort tapas. 7 of  9 gangen alnaargelang het menu. Niet te uitgebreid. De kans dat je aan de toog wordt gezet is groot, maar dat is gezellig. Je ziet de andere klanten, houdt de obers in het oog en ziet hoe het er in de open keuken aan toe gaat. Ik nam er laatst de lunch à 20 euro en die was voortreffelijk.

LITTLE ASIA

Sinds ik in Brussel studeerde, eet ik Vietnamees. Ik had als student een vast adresje in de Dansaertstraat. In de tijd nog toen deze straat geen enkele hippe tent kende.  Alleen een poelier én een Vietnamees. Formica tafeltjes. Iets gestoomd en iets gefrituurd, vooral vanuit de diepvries, met een zoetzure saus uit een grote fles en goedkoop. En de slechtste rosé van héél Brussel.

Little Asia op een boogscheut daar vandaan is het tegendeel. Alle clichés die er maar kunnen bestaan over de Vietnamese keuken heeft de bazin Quyên tegengesproken. De kok kookt er  alleen maar vers en dat doet die exotische keuken totaal anders smaken. Het restaurant is niet goedkoop en werd met de tijd duurder. Gekend bij de Brusselse socialistische en liberale ministers.

LE VISMET

Ik heb even getwijfeld of ik hier Le Vismet of La Marie Joseph moest plaatsen. Omdat ik vaak uit eten ga en toch wel op mijn lijn probeer te letten (en graag gezond eet), kies ik vaak voor visrestaurants. Beide restaurants zijn top binnen de Vijfhoek, maar daar waar La Marie Joseph een beetje bon chic bon genre is, heeft Le Vismet iets Brussel-Vlaams.

LE SELECTO

De patroon van Café al Dente zakte vorig jaar van de bovenstad af naar de  benedenstad. Succes verzekerd. Een Frans regionale keuken aan een zeer democratische prijs. De kaart, onder de noemer bistronomie, verandert om de paar maanden. Ik zit er vaak en graag. Afwachten of het een topper blijft.

Eén reactie op “brussel vijfhoek – restaurant top 5”

  1. […] My last review of my favourite restaurants in Brussels dates back from 2012. Time for an update. I promise to review this list on an annual basis from now on. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: