Afgelopen weekend was ik gebeten om het boek “Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over wijn volgens Alain Coninx” asap te kopen. Ik vond mijn gading in De Standaard Boekhandel en kocht en passant ook nog “Bistronomie 2012” van de uitgevers Steve Engels & Johannes Denis en “Een filosofie van de fiets” van Hans Declercq. Het laatste wegens gehoord bij Ruth Joos op Radio 1. Op dat bistronomie-boek kom ik later nog wel terug. Grrrr !
Ik heb het boek in één ruk – goed voor toch vier goeie glazen wijn – uitgelezen. Thuis liggen hier een stuk of wat wijnboeken, maar ik krijg die niet uit. De “Larousse wijn encyclopedie. Wijnen uit de hele wereld. Compleet herziene editie” weegt drie kilo. En “Wegwijs in wijn 2012” krijg ik helaas niet in mijn portefeuille.
Ik drink graag wijn maar ben niet dé kenner. Meer nog dan food hangt er rond wijn een aureool van snobisme. Ik kan een goeie wijn perfect van een slechte wijn onderscheiden en ik schreeuw het al langer dan vandaag van de daken dat teveel cafés en bars slechte wijn serveren.
Alain Coninx doorprikt dat snobisme en schrijft op een zeer toegankelijke manier over wijn. Coninx vertelt waar je op moet letten als je wijn koopt & drinkt. Hij bezoekt een paar domeinen in binnen- en buitenland. Hij vertelt wijn-verhalen en biedt een paar interessante wijn-lijstjes.
Naast de boeiende verhalen, onthou ik twee zaken :
– Vertrouw op een (lokale) wijnhandelaar. De rekken in de supermarkten zijn goed gevuld (in volume en kwaliteit) maar je kan beter afgaan op een adviseur die je zelf kent en die jouw smaak leert kennen.
– Jean-Paul Perez bouwde met 90 plus wines een voortreffelijke site. Een overzicht va 1,4 miljoen wijnen met een score van gemiddeld meer dan 90 punten. Je verneemt bij welke handelaar ze te koop zijn in jouw buurt en hoe ze accorderen met welke gerechten.
“Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over wijn volgens Alain Coninx”, Alain Coninx, Borgerhoff & Lamberigts, Gent, 2012.
Geef een reactie