kartonnen dozen

Image

Een boek als “Verhalenbazaar : vakantieherinneringen van 1930 tot 1980” kon ik niet laten liggen. Blijkbaar hoort het boek bij een Antwerpse tentoonstelling uit 2008. Gemist ! Maar het boek met tal van getuigenissen van Antwerpenaren is heel erg tof. En de foto’s nog meer. Alles passeert de revue. Sint Anneke, jeugdbewegingen, groepsreizen, bedevaarten, … Onvoorstelbaar hoe we vandaag zomaar in een vliegtuig stappen en dat vanzelfsprekend vinden.

Het boek lezen haalt ongetwijfeld heel wat herinneringen naar boven.

Dit heb ik zelf nog meegemaakt.

Wie op vakantie ging met de Christelijke Mutualiteiten kreeg een kartonnen doos als koffer. Zo was er geen klasse-onderscheid tussen de deelnemers. Sommige vaders zetten er een laag vernis op, zodat de koffer beter tegen de regen kon.

En dit had bij Flanders DC beslist het idee van de dag kunnen zijn.

In de jaren ’30 reden er heel wat pleziertreinen. De radiotreinen zijn daar een mooi voorbeeld van. Radiotreinen bestonden it een studiowagen en comfortabele rijtuigen, uitgerust met een luidspreker. Vanuit de studiowagen leverde de presentator commentaar bij de reis of draaide hij plaatjes op een grammofoon. Dikwijls werd er ook reclame gemaakt.

Te gek voor woorden !

“Verhalenbazaar : vakantieherinneringen van 1930 tot 1980”, samenstelling Katherine Ennekens, Pandora, Antwerpen 2008.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: