een tweede woonst in Barcelona ?

Ik zit een paar dagen in Barcelona. Het is niet de eerste keer dat ik hier kom, dus kan ik de tourist traps makkelijk vermijden. Trouwens, wie een beetje reisde hoeft niet nog alle musea te bezoeken. Dus blijft er veel tijd over. Om te wandelen. Om veel te wandelen. Uren lang. Kilometers ver.

Iedereen vereenzelvigt Barcelona met La Rambla, maar weinigen weten dat de stad meerdere wandelboulevards kent. Eén van de mooiste vind ik La Rambla del Pople Nou in één van de volksere wijken. Weinig toeristen komen er langs.

“Dit is een stad van de mensen”, zei mijn man. En gelijk had hij, dacht ik bij mezelf. Ik heb geen tweede woonst. Ben daar ook niet mee bezig, al borrelt de gedachte op bij elke wereldstad die we bezoeken. Op de buiten zou niks voor ons zijn. Misschien kan Barcelona wel een tweede woonst worden. Mooi weer, aangenaam om te leven, betaalbaar, veel cultuur, knap volk, makkelijk bereikbaar, …

Barcelona is een stad met visie. Mijn thuisstad Brussel mist die visie. Al zit er schot in de zaak. Eén en ander verandert, maar volgens mij niet vlug genoeg. Ik heb het daar met Pascal Smet al vaker over gehad en we delen dezelfde mening. Maar de oplossing ligt deels bij mezelf. En bij mijn Brusselse vrienden, die de stad een warm hart toedragen. We hebben afgesproken dat we dat discours oppikken na de gemeenteraadsverkiezingen en daar een project van maken.

Bij het tweede glas wijn vroeg mijnzelfde man wat ik de grootste uitvinding aller tijden vind. “Het wiel”, zei ik zonder aarzelen. “Want het introduceerde mobiliteit, snelheid en onafhankelijkheid.” “Wi”, zei hij. “Want de wifi staat voor net hetzelfde”. Er spookte vanalles door mijn hoofd tijdens die wandeling maar de batterijen van mijn mobieltje waren bijna plat. Dus moest ik pen en papier kopen. Om het allemaal op te schrijven en nu over te tikken op computer.

Van wiel naar wifi : geschreven met een Portaminas potlood in een Amigos schriftje. Overgetikt in een MacBook Pro. Foto’s genomen met een iPhone 4, Hipstamatic applicatie. Virtuele lenzen en papier : respectievelijk Buckhorst Hi lens / Kodot XGrizzled filmrol en Bettie XL-lens / Ina’s 1982 filmrol. Telkens zonder “flits”. Upload via de gratis wifi van het Ohla Barcelona hotel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: