David Hockney en zijn iPad

Afgelopen zomer zag ik in Bilbao de tentoonstelling “David Hockney : a bigger picture”  en ik was onder de indruk. In de bookshop maakte ik via Evernote een foto van het boek “A bigger message : conversations with David Hockney” van Martin Gayford. Ik kocht het pas later en las het nu met veel interesse.

Hockney is meer dan een boeiend kunstenaar was mijn conclusie na lectuur. Hij heeft bovenal een zeer scherpe visie op kunst in het algemeen. Filip bevestigde me dat. “Meer dan 25 jaren geleden gaf hij een gastcollege aan de Gentse universiteit”, zei hij. “En ergens sta ik op een foto met hem. Een gesigneerde foto.” Een foto ? Welke foto ? Waar ligt die foto ?

Hockney die lange tijd in Los Angeles woonde, verbleef de laatste jaren vooral in Bridlington in East Yorkshire. Het is de streek waar hij zijn jeugd doorbracht en een natuurpracht. Zijn jongste werk is daarom vooral een portret van dat gebied.

De afgelopen zeven jaren die hij er woonde, gingen ook gepaard met de introductie van de iPhone en iPad. Hockney is van beide een gretig gebruiker. Niet enkel om te telefoneren maar ook om te schilderen. Schilderen niet op de klassieke manier maar via de Brushes-app. Ik heb het ook al geprobeerd maar voorlopig zonder veel resultaat. Dat bewijst dat kunst niet alleen met ambacht te maken heeft maar ook met vernuft.

Bijna dagelijks maakt Hockney nu schilderijtjes via iPad en stuurt hij ze naar vrienden. Werkelijk mooi zijn ze. Ik wou dat ik een fractie van zijn talent had.

Maar daarmee houdt het experimenteren niet op. Zijn geboortestreek legt hij nu ook vast op camera. Op negen camera’s om precies te zijn. Dit heeft dit als resultaat.

De tentoonstelling is vanaf 27 oktober nu ook in het Museum Ludwig in Keulen te zien.

“A bigger message : conversations with Hockney”, Martin Gayford, Thames & Hudson, London, 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: