no nonsense management

Er worden teveel managementboeken geschreven waardoor ik het moeilijk vind om het kaf van het koren te scheiden. Als ik zo’n boek lees, wil ik op zoek gaan naar een sterk nieuw idee, dat concreet en toepasbaar is. Niet naar de nieuwste hype. “No nonsense” van Michel De Coster is een goed boek. De Coster was 15 jaar topmanager bij ondermeer COLT Telecom, BT Global Services en Belgacom. De meesten kennen hem als bassist bij De Mens. Sinds zijn vertrek bij Belgacom is hij zelfstandig ondernemer en bedrijfsconsultant.

Volgens De Coster zijn brains, heart and guts de drie troeven van de manager :

Wie carrière maakt, moet op een of andere dag leiding kunnen geven, en goede leiders beheersen een aantal basistechnieken. Technieken die je kunt aanleren, je eigen maken, beter leren toepassen. Daarvoor heb je een mindframe nodig, een schema waarin al die technieken – die je in alle hoeken kunt oprapen, ik vind weinig nieuws uit – passen.

Mijn mindframe ? Brains, heart and guts (m/v). Elke succesvolle manager (m/v) heeft nood aan een goede balans tussen verstand, hart en buik en maakt het verschil met de manier waarop hij of zij die opties gebruikt. Succesvolle managers hebben tegelijk sterke rationele en emotionele vaardigheden.

Het boekje blinkt uit in eenvoud en dat is precies de sterkte. Leidinggeven doe je niet volgens een sjabloon maar volgens wat je verstand, je hart en je buik je vertelt. De Coster doorspekt zijn visie met zijn ervaringen, zowel zijn successen als zijn falen.

Ik heb meteen tien exemplaren van het boek bijbesteld en doe ze cadeau aan mijn naaste medewerkers. Met de uitnodiging om het te lezen en nog voor het eind van het jaar samen in een meeting te beslissen wat er moet gebeuren om een nog sterker team te worden. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen.

“No nonsense”, Michel De Coster, Lannoo Campus, 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: