geen leven zonder boeken

Wie graag leest, leest op den duur boeken over boeken. Ik heb er op de valreep nog twee toegevoegd aan mijn boekenplank. De echte en de virtuele. Op de valreep, want ik hou bij hoeveel boeken ik per jaar lees. Dit jaar waren dat er 54. Misschien land ik nog op 55. Dat is een stuk beter dan de 38 van vorige jaar, maar niet zo goed als mijn topjaar 2010, toen ik 64 boeken las. Shelfari houdt dat allemaal keurig voor me bij.

Zoals gezegd, die twee laatste boeken hadden “boeken” als onderwerp.

images

In het geval van “Wie slim is vist hier” van Marc Didden gaat het eigenlijk over de onafhankelijke boekhandel. Die hebben zich sinds kort verenigd in Confituur en bestelden bij Marc dit werkje. Marc is een kennis van me en ik denk dat ik hem zelfs een-beetje-vriend van me mag noemen. Hij woont met Denise in de Dansaertwijk en daar is ook zijn (onafhankelijke) boekhandel Passa Porta. Ik herinner me dat toen Marc van me hoorde dat ik “Alles is een verhaal” had geschreven hij ’s anderendaags – een zondag nog wel – naar de winkel ging om het te bestellen. En zo verging het ook mij : ik ben vandaag bij Passa Porta binnengestapt en vroeg naar het boekje van Marc. Ik kreeg het cadeau.

Het andere boek dat ik dit weekend las is “Phantoms on the bookshelves” van Jacques Bonnet. Bonnet is een man die leeft voor het boek. Hij verhuisde van Parijs naar het platteland omdat wonen daar goedkoper is en hij dus méér vierkante meter kon kopen om die boeken te stapelen. Een paar tienduizend heeft hij er intussen. Precies over die verzameling schreef hij. Hoe hij ze rangschikt, wat hij koopt, wat hij effectief leest, over de stof die ze opslaan, over de echte en fictieve figuren die er huizen, …   Heb het graag gelezen.

Een paar quotes die me zelf doen nadenken :

Over welke boeken te kiezen en ze al dan niet te lezen,

Books should be read at the speed they deserve.

Over de prijs en de waarde van boeken,

Books are expensive to buy and worth very little if you try to sell them.

Over wat je bijblijft van een boek,

Even when the book really has been read and absorbed, what we recall is often a memory of the emotion we felt while reading it, rather than anything precise about its contents.

tumblr_m6ki4qlOjf1qzikj6

 

Marc Didden, “Wie slim is vist hier”, Confituur, 2012.

Jacques Bonnet, “Phantoms on the bookshelves”, MacLehose Press, 2010.

Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel.

Eén reactie op “geen leven zonder boeken”

  1. […] Zoals ik eerder al zei : wie graag leest, leest op den duur boeken over boeken. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: