3 x detox

Het is bij La Gazetta en Neptune dat ik de smaak te pakken kreeg voor natuurlijke wijnen. In die mate zelfs dat ik een lichte voorkeur begin te ontwikkelen voor ongefilterde wijnen. Ik ben er geen specialist in. Nog niet. Maar ik ben van plan er dit jaar méér over te lezen. Dat impliceert dat ik alvast de in-bulk-verkochte en massaal gefabriceerde dranken wil laten.

Detox 1 : gezonde alcohol. Op zoek naar puurheid.

Eén van de boekjes die met het afgelopen jaar het meest is bijgebleven is “Echt eten” van voedselprof Michael Pollan. Zijn simpel advies luidt : eet echt eten, niet teveel en vooral groenten. “We used to grow food, now we manufacture it”, is de eye-opener. Daarom kopen Filip en ik steeds vaker bij de lokale handelaar : groenten bij de marktkramers op de Graanmarkt, kaas bij de Cremerie de Linkebeek, champignons en andere delicatessen bij Champigros, vlees bij Jean Ghysels, … Dat allemaal op een boogscheut van mijn kapper en stamkroeg.

En dan is er koffie. Ik drink dat graag, maar leer toch thee weer te herontdekken. Ik heb wel vaker zo’n opstoot – thee herontdekken – maar met het assortiment van Pukka lijk ik echt vertrokken. Niet dat ik geen koffie meer ga drinken. Wel minder koffie, die beter zal smaken. Less is more. En daar is Cafe de la Presse een nieuw vast adresje voor.

Detox 2 : echt eten. En meer bio thee, dan smaakt de koffie nog zo lekker.

En dan wil ik op dieet, op informatie-dieet.

images

Nog net dit jaar gelezen en alvast in mijn Top 10 van 2012, “The Information Diet” van Clay Johnson. Ik lees graag en ik lees veel. Dat is geweten. Kranten, tijdschriften, boeken, brochures, blogs, rapporten, powerpoints, … Het zijn mijn mentale calorieën. Net zoals eten een primaire behoefte is, is lezen dat ook. Maar net zoals met eten is niet alles wat je leest gezond en noodzakelijk. We gaan niet langer dood van niet te eten; we gaan dood van teveel te eten. Met die mentale calorieën is dat niet anders. Veel van wat ik mentaal tot me neem, is overbodig. Johnson pleit er daarom voor om bewuster om te gaan met wat je intellectueel tot je neemt. Een aantal knoppen kunnen maar beter op off staan.

Detox 3 : bewuster omgaan met informatie. Selectiever lezen.

Unknown

“The information diet”, Clay Johnson, O’Reilly, 2012.

3 reacties op “3 x detox”

  1. Ik heb dat boek van Clay Johnson onmiddellijk aangeschaft, want ik heb nog steeds het gevoel dat ik te weinig lees of kan lezen. Ik ben enerzijds gefrustreerd over de (viruele) stapel boeken die groter en groter wordt, maar anderzijds ook opgewonden over wat er allemaal nog klaarligt.
    In this immensity my thought sinks drowned and sweet it seems to shipwreck in this sea.

  2. Detox, maar is dat niet waarvoor je een lever hebt?

  3. Zeker lezen van Michael Pollan ‘The botany of desire’. Over de relatie mens-natuur, of in dit geval natuur-mens. Pollan geeft ons ‘a plants-eye-view’ van de wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: