eenvoudig drinken

Ik weet niet hoe ik mezelf zou omschrijven. Een bourgondiër, un gourmand, a foody, … ? Geen van alle drie en alle drie tegelijk. Zolang eerlijkheid, puurheid en eenvoud maar centraal staan, eet ik alles. Toch stel ik vast dat mijn voedselpatroon wijzigt. Van meer naar minder. Van gesofisticeerd naar puur. Van complex naar eenvoudig. Echt eten eigenlijk zoals Michael Pollan het aanbeveelt. Smaken herontdekken zoals in Le Neptune. Basic cooking zoals dat gewoon is in de Japanse en mediterane keuken.

Op VRT moet ik via een opleidingstraject deelnemen aan een business game rond het bierbedrijf UniBrew (lees : InBev). De verkoop in Europa daalt en we moeten een manier zien te vinden om dat te kantelen. We hadden in ons team een discussie over het succes van zelf-bier-brouwen. Over de trend dat bieren afkomstig van lokale brouwerijen – denk maar aan Omer – het goed doen. Eerlijkheid, puurheid en eenvoud. Wellicht is dat ook de verklaring voor het huidige succes van gin. Een puur drankje, zo helder als water, waar je enkel nog meer pure tonic-drank aan toevoegt.

GIN_HEN1

Vanuit die filosofie lees ik steeds meer over voeding. En sinds kort ook over drank. Het lijkt wel of Borgerhoff & Lamberigts zich daar een beetje in specialiseren. Want na “Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over wijn” van Alain Coninx brachten ze nu “Het eenvoudigste wijnboek ter wereld” van Bruno Vanspauwen uit. Eenvoudig is dat een synoniem voor simpel ?

Vanspauwen geeft aan dat veel liefhebbers door het bos de bomen niet meer zien. En hij wil daarbij helpen. Helpen bij het maken van keuzes. Wit of rood ? Chenin Blanc of chardonnay ? Frankrijk of Australië ? Welk glas ? Welk wijn bij welk gerecht ? … Het  resultaat : een zeer neutraal overzicht. Een handig naslagwerkje dat je best altijd bij de hand houdt. Een fles openen : even het land en de druif checken en je drinkt die wijn op een andere manier.

images

Sinds dit jaar heb ik voor mezelf ook “een nieuwe indeling” gemaakt. In het grote aanbod ga ik tegenwoordig voor natuurlijke wijnen. Gisteren in Le Selecto een overheerlijke “Autrement 2011” van huize Jacques Maillet geproefd en me online 12 flesjes besteld. Want zo gaat dat tegenwoordig. Je proeft een lekkere wijn, zoekt die op en bestelt online.

Bruno Vanspauwen gaf me alvast een beter inzicht in natuurlijke wijnen. Sommige wijnen zijn “lutte raisonné”. Dat wil zeggen dat de wijnboer niet meer automatisch en preventief chemische middelen spuit, maar enkel wanneer onheil dreigt. Daarnaast zijn er biologische wijnen, die gemaakt zijn van druiven die biologisch geteeld zijn. Maar tijdens het wijnmaken zijn niet biologische ingrepen toegestaan, zoals het toevoegen van fabrieksgisten, enzymen en sulfiet. Nog strikter zijn biodynamische wijnen. Die wijnbouwers gaan uit van de gedachte dat in de natuur en de kosmos alles met alles in verband staat en dat de mens dat precaire evenwicht moet respecteren. Men streeft naar een natuurlijk ecosysteem, waarbij de wijnstokken zichzelf kunnen verdedigen tegen ziektes, schimmels en insecten.

Geschreven bij het degusteren van een glas Côtes du Rhône, Instinct Naturel 2010.

p462824

“Het eenvoudigste wijnboek ter wereld”, Bruno Vanspauwen, Borgerhoff & Lamberigts, 2012.

“Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over wijn”, Alain Coninx, Borgerhoff & Lamberigts, 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: