1 op 10

Het is me wat geweest met dat “gewijzigde medialandschap”. Het zou kunnen dat ik de eerste was die de woorden “de grootste omwenteling sinds de komst van VTM” in de mond nam. En ik zal dat gemeend hebben. Maar, het doet er niet toe. Ik ben fier op wat al die programmamakers hebben verricht. Schitterend werk, van Iedereen Beroemd, Cafe Corsari, Quiz me Quick, Beroepen zonder Grenzen, … en zoveel andere programma’s. Van iedereen, zonder uitzondering. Zaterdag op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren vieren we het feest van televisie in Vlaanderen. Nergens zoveel kwaliteit als hier in Vlaanderen. We doen dat goed, met z’n allen. Maar uiteindelijk is niet datgene waar het om draait. Al ben ik er zelf keihard mee bezig en lag ik er zelfs wakker van. Lig ik er nog wel eens van wakker.

Televisie is niet de finaliteit van wat we doen bij Eén. De Bleekweide is daar het voorbeeld van. De Bleekweide is televisie die er toe doet, al heb ik respect en luister ik aandachtig naar elke stem die hierover opgaat.

Donderdag begint nog zo’n programma, “1 op 10”.

Unknown

De cijfers spreken voor zich. 1 op 10 Vlamingen leeft in armoede. Als het om de Belgen gaat, 1 op 7. Solidariteit met onze zuiderburen. En wie alleenstaande ouder is, loopt zelfs 20 % kans om in armoede te verzeilen. 1 op 5 … Kijk naar je buren en je ziet armoede. Of beter, je ziet het niet maar het is er wel, want het is verdoken.

Ik heb de hele reeks gezien en de verhalen zijn schrijnend. Subtiel schrijnend. Neen, het gaat niet om mensen die in de goot leven. Maar om een jonge moeder die een pizza koopt en zelf geen hap te eten krijgen omdat ze het liever in het mondje van haar kinderen zien. Om een koppel dat hard, zeer hard moeten rekenen om dat lentefeest van hun kind te betalen. Om een bejaard koppel dat verkeerd inzette op de beurs en nu amper de ziekenzorg van mevrouw kunnen betalen. Ze hebben een huis en een voordeur, maar achter die gesloten deur schuilt armoede. En ja, ze roken een sigaret, drinken een pint en hebben huisdieren. Laat dat het beeld niet vertekenen.

1op10_r01_a01_michaelinmetro

Ik zal zaterdag niet rekenen en tellen hoeveel prijzen Eén wint. Ik hoop alleen hard dat met programma’s als “1 op 10” de ogen een beetje open gaan. Want 1 op 10 mensen die in armoede leven, dat kan gewoon niet.

“1 op 10”, een programma van Associate Directors met Klara Van Es, Ellen Vermeulen, Joke Nyssen, Annabel Verbeke en Fabio Wuytack voor Eén. Vanaf donderdag 28 februari, om 22.30 uur, op Eén.

Eén reactie op “1 op 10”

  1. Ik hoop een ding, dat beleidsmakers ook naar dit programma kijken. Na het bekijken van de reeks zullen ze hopelijk met deze mensen rekening houden. Want hun beslissingen kan beteken een beter leven of nog meer in de put geduwd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: