intellectueel

Het leuke aan het lezen van een boek – veel meer nog dan dan het lezen van een online post  – is dat je botst op andere ideeën. Op zaken die helemaal niets met het onderwerp van het boek te maken hebben.

Momenteel lees ik “Nieuws dat verzin je niet” van Karel  van den Berg. Ik kom daar later nog wel op terug, want het boek blijkt  hot te zijn. Ik tipte het aan VRT-collega @timverheyden die sterk met storytelling bezig is en me  liet weten dat ook hij zich er volop in verdiept.

Unknown-1

Karel van den Berg meldt op pagina 47 dat journalistiek een intellectueel ambacht is. En dan geeft hij de definitie die Hedly Donovan, vijftien jaar hoofdredacteur van titels als Time, Life en Sports Illustrated geeft aan intellectueel :

“Een intellectueel is iemand die van antwoorden vragen maakt”. Hij ziet intellectuelen als niet te managen mensen  “die, zowel door hun manier van denken als door hun bezigheden, voornamelijk van doen hebben met ideeën in plaats van dingen, die min of  meer oorspronkelijke denkers zijn en die hun gedachtegoed graag met anderen delen – op papier of in discussie.”

Een mooie definitie en helemaal anders dan de betekenis die ik er steeds aan gaf met een Sartre en een Beauvoir.

Unknown

“Nieuws dat verzin je niet”, Karel van den Berg, Haystack, 2011.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: