i like new york in spring – tips 2013

We zijn net terug van een weekje New York. Met dank aan @barkingbillie @Riadh_B @geerthoste @wimballieu @Jerremeus en @HotelHungaria voor de tips.
Ik zet hier even mijn nieuwste adresjes en een paar evergreens op een rijtje.
messagepart
hotel
We sliepen in hotel Ink48.
Gelegen in de minder bekende wijk Hell’s Kitchen. De Hudson River Suites hebben een schitterend zicht op de rivier. De bar op het dakterras is zeer populair. Vlakbij kun je heerlijk ontbijten in Market Diner.
Onderweg in Chelsea Hotel Americano ontdekt. Dit wordt een volgende afspraak.
transport
Manhattan tot aan Central Park en heel Brooklyn zijn door CitiBike voorzien van fietstations. New York is een zalige stad om te fietsen. Vlak en de stad voorziet overal fietsbanen. Vermits ons hotel vlakbij de Hudson River lag namen we daar telkens de “fietsautostrade” langs het water en reden dan zo de stad binnen. We betaalden 25 $ per fiets voor een hele week. De eerste 30 minuten zijn telkens gratis. Een volgend half uur kost 4 $. Geen fietsen in Upper Manhattan. “They definitely jump in a limo, but never on a bike”, vertelt men me.
food
De beste restaurantsite is Zagat. Niet alle restaurants laten reservaties toe. Waar dat wel kan is OpenTable een makkelijke en zeer betrouwbare tool.
De meeste eettenten serveren zowel ontbijt, lunch, brunch als diner. Dat geldt voor de meeste adressen hieronder.
Drink Amerikaanse wijnen. De USA zijn een fantastisch wijnland. Het aanbod in Europa is meestal beperkt en hier gaat een nieuwe wereld voor je open. De zinfandel-druif is mijn persoonlijke voorkeur.
Het is me tijdens deze reis heel erg opgevallen dat Amerikanen eten delen. Voor Europeanen die grote porties niet altijd gewoon zijn is dat zelfs een voordeel. Aarzel dus niet om een bordje te delen met je reisgenoot.
Niet alle adressen hieronder zijn in Manhattan. We waren ook in Brooklyn, Williamsburg en Queens. Alle bestemmingen zijn makkelijk met de metro bereikbaar.
messagepart-5
food breakfast
in Hell’s Kitchen :
Market Diner. Zonder website. Zijn dag en nacht open. Volgens insiders één van de beste “wegrestaurants” van New York.
in West Village :
Oatmeal, yogurt granola, fruitbowl … Een supergezond ontbijt in Snack Taverna. Griekenland is niet ver weg.
in Meatpacking District :
Pastis wordt slachtoffer van zijn eigen succes en van de populariteit van de buurt. ’s Avonds té druk. In de ochtend leuk voor een Frans geïnspireerd ontbijt.
overal :
Starbucks smaakt enkel in de VS. Een gewone koffie is hier een vanilla roast. Wie heimwee heeft naar huis : Le Pain Quotidien is hier nooit ver weg.
food lunch
nabij Ground Zero :
South West New York, pretentieloos adresje.
Upper East, in het Guggenheim Museum :
The Wright opende in 2009. Enkel lunch en brunch; ’s avonds private parties. Het interieur, ontworpen door de architecten Andre Kikoski kreeg een Zagat Best Design Award in 2010.
in Dumbo, Brooklyn :
Deze wijk is in volle opmars. Barst van de lokale creativiteit. reBar serveert geen topfood. De falafel burger smaakte plat, maar dat kan net zo goed aan de falafel als aan de burger gelegen hebben. Wel leuk om er de  jonge Brooklynites te observeren.
in Williamsburg, Brooklyn :
We dronken hier het lokale Brooklyn Lager. Volgens kenner Jacqueline Goossens serveren ze bij Dumont Burger ook de betere burgers. Zo leek het ook aan het tafeltje naast ons. Gelegen in Bedford Avenue waar het ook leuk, alternatief en vintage shoppen is. En fiets vanaf hier ook eens richting Brooklyn Queens Express Way en steek over. Je komt er midden een middenklas Joodse wijk terecht. Niet-Joden op een fiets vallen op.
in Soho :
Een zeer leuke ontdekking tijdens het winkel in Mercer Street was Farinelli’s Cafe. Een legendarisch café met een rijke geschiedenis. Bovendien waren de sandwiches (tuna melt) en het bier (Sixpoint Lager) zeer lekker.
nabij Central Park :
Stap het Meridien Plaza Hotel binnen. Ga naar de receptie. Achter het gordijn serveren ze bij Burger Joint de beste burgers van de stad. De wereld voor en achter het gordijn zijn totaal verschillend.
in Queens, nabij Forest Hills :
Lekkere platte-bodem-pizza bij Nick’s Pizza’s.
messagepart-4
food diner
 
in Greenwich Village :
Mémé, twee broers geboren in Marokko en opgegroeid in Israël baten nu een Mediterraan restaurant uit in New York. Mémé betekent ook daar gewoon grandmother. Superlekker.
Het is soms moeilijk kiezen in een wijk die zoveel restaurants biedt, maar ook Good is beslist goed.
In de basement van een gezellig huis een Frans – Baskische keuken bij Cocotte.
in West Village :
Giorgione, Italiaan met een uitgelezen wijnkaart. Gelegen vlakbij Saatchi & Saatchi en Penguin Publishing. Authentieke Italiaanse gerechten en platte-bodem-pizza’s.
Midtown :
Hoe dichter bij 5th Avenue en Times Sqaure, het hart van Downtown Manhattan, hoe moeilijker het wordt om de goeie restaurants te onderscheiden van de tourist traps. Marseille zit op de grens. Een typische Franse brasserie, met een zuidelijke toetst. Home away from home, zullen de Fransen vast denken, inclusief de Pernod.
Upper West :
Voor een culinaire belevenis met prachtig zicht op Central Park moet je in Asiate zijn, het restaurant van het Mandarin Hotel. Gelegen op de 35ste verdieping. Prijzig.
messagepart-3
food coffee
in Greenwich Village :
Grounded, organic and a bit shabby.
in Meat Packing District :
Eigenlijk het restaurant van The Gansevoort hotel, maar ook koffie op het terras van Toy.
overal :
Een alternatief voor Starbucks Coffee is La Colombe. Coffee-to-stay wordt geserveerd in echte tassen. Lijkt op een Havana-café. Het personeel, trendy hipster Zuid Amerikaans, wordt volgens andere criteria geselecteerd dan bij Starbucks. Koffie staat hier nog echt centraal.
culture
Whitney Museum of Modern Art
Vaste collectie Amerikaanse legendes uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Toont die kunstenaars die enerzijds sterk beïnvloed werden door de Europese kunst, maar toch hun eigen weg insloegen. In 2015 verhuist het museum naar het Meatpacking District, vlakbij de Highline in een nieuwbouw ontworpen door Renzo Piano. Het MoMa zal het voormalige museum, een ontwerp van Breuer, overnemen.
New Museum of Modern Art. Toen wij er waren met een mooie tentoonstelling Llyn Foulkes.
Acht weken voor vertrek, check je best even de cultuursites. Wij konden tickets boeken voor Swan Lake van American Ballet@LincolnCentre. Een zeer klassieke uitvoering, maar een avondje op het rode tapijt van het Lincoln Centre for the Arts is altijd de moeite waard.
Helemaal het tegenovergesteld was Here lies love, de musical over het leven van Imelda Marcos. Een concept van David Byrne, die samen met Fatboy Slim de muziek schreef. Off broadway and way better ! Check de muziek via Spotify. De voorstelling is interactief.
messagepart-2
shops
Strand Bookstore
Leuke hoeden en petjes bij Goorin Bros in Williamsburg.
Muziek krijgt een andere dimensie in de belevingswinkel van Beats in Soho. Als je iemand tegenkomt met een koptelefoon op, dan komt die gegarandeerd van Beats.
Mannenspullen vind je bij Brookstone. iPad printers, iPhone projectors, reisspullen, … Allemaal hebbedingens.
parks
Pier 15, net afgewerkt. Moderne architectuur en een fantastische plaats om te zonnen.
The Highline, voormalige spoorweg omgebouwd tot een groene wandelzone. Ga vroeg in de ochtend.
Op amper een boogscheut van het hectische, maar vooral  toeristische Times Square ligt Bryant Park. Er zijn diverse gezellige eettentjes en de Bryant Park Grill heeft een superterras. Ook het Bryant Park Hotel met het Japanse restaurant Koi is een aanrader. Vaste stek voor diverse topmodels tijdens de New York Fashion week.
Brooklyn Bridge Park, onder de brug. Nieuw aangelegd en met een fantastisch zicht op Lower Manhattan. Loopt over in Fulton Ferry en Dumbo.
De schrik zit er nog goed in bij de Amerikanen. Om het 9/11 Memorial te bezoeken moet je een strenge veiligheidscontrole passeren. Tickets kun je best (gratis) op voorhand online bestellen. Het monument, een soort waterval, werd ontworpen door Peter Walker en Michael Arad, die de architectuurwedstrijd wonnen.
Op Roosevelt Island is er een zeer mooi park FDR Four Freedoms Park met zicht op East New York en de United Nations. Het park werd 40 jaar geleden ontworpen door architect Louis Kahn, maar nu pas gerealiseerd. Straf hoe eigentijds het blijft en een perfecte match is met de architectuur van de UN.
Forest Hills Gardens is de betere wijk in Queens. De wijk, inclusief de straten zijn privé eigendom maar vrij toegankelijk. Het lijkt wel een tuinwijk in Ukkel.
Fietsen in Central Parks en helemaal doorsteken tot in Harlem.
markets
Union Square Green Market, bioproducten uit de streek. We hadden zo zin om te koken.
Whole Foods Market, Columbus Square, nabij Central Park.
Dean & Deluca. Als de drukte je  echt teveel wordt. Hier drank en hapjes halen en onderuit zakken voor Amerikaanse televisieshows.
reading
“100 x New York” van Jacqueline Goossens, een uitgave van Lannoo heeft het me heel erg geholpen tijdens de reis. Goeie korte omschrijvingen en nieuwe ontdekkingen.
Ook leuk om lezen : “Central Park”, een reeks verhalen van New Yorkers over hun park.
messagepart-1
foto’s : copyright Filip Notteboom.

2 reacties op “i like new york in spring – tips 2013”

  1. Heerlijk lezen nu ik volgende week dinsdag een weekje naar New York ga. Al jullie tips meegenomen. Slaap in East Village! Vroeg me af of jullie graag zouden hebben dat ik iets meebreng voor jullie? Nog extra adressen voor een boek junkie?

  2. Geniet, Laurence ! Het viel me op dat er precies minder boekhandels zijn. Dat er meer online wordt verkocht, is mijn misschien voortijdige conclusie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: