Ik had nog wat tijd over in Antwerpen, dus wipte ik eerste de Fnac en dan ’t Stad Leest binnen. Vraag me niet waarom, maar ik heb het gevoel dat ik voortaan de Fnac links moet laten liggen. In ’t Stad Leest was het aangenaam vertoeven. Het was net voor sluitingstijd dus scande ik snel de hele winkel en vmijn oog viel op een kleinood, “De necrofiel” van Gabrielle Wittkop. Boeken moet je op gevoel kopen.

“Het is nog maar net binnen”, zegt de vriendelijke winkelbediende.

“Ben ik dan de eerste die het koopt ?”, vraag ik. “Mooi boekje”, voeg ik er aan toe.

“Ja”, zegt de man, “Sommige boeken kopen we gewoon op het gevoel omdat ze mooi zijn”.

Ik glunder.

Unknown

Het boek is niet alleen een mooi uitgegeven werkje, het is ook gewoon mooi geschreven. Een luguber verhaal over een Franse antiquair die iets heeft met lijken. Deed me meteen denken aan die andere schandaalroman “Het parfum” van Patrick Süskind. Een echte aanrader. Tussendoor vakantielectuur.

“De necrofiel”, Gabrielle Wittkop, Van Gennep, Amsterdam, 2013.