greta wells

If only we just loved who we’re supposed to love.

Als ik ooit mijn boeken-top-vijf  moet samenstellen, dan zal “The story of a marriage” van Andrew Sean Greer zeker op dat lijstje prijken. Omwille van die eerste zin, waardoor ik helemaal van mijn melk was. Mooie zinnen, aangrijpende verhalen : dat is de reden waarom ik boeken lees. En daar is Andrew Sean Greer een meester in.

I suppose she was a woman who saw through absolutely everything, and bore the burden of it. How frustrating it must have been, to watch the rest of us  blind to it all, or pretending to be blind, when it was all so obvious if one just looked directly at each person, and listened precisely to what they said, and watched what they did, and cared enough to imagine their lives. The rest of us, throwing up our hands in defeat at ever understanding another person. When there she stood, Mrs. Green, aware of it all. And cursed to say nothing, do nothing, but simply watch the farce unfold.

The impossible lives of Greta Wells

Het is 1985 en Greta Wells, een fotografe, kreeg net twee zware klappen te verwerken. Haar tweelingsbroer Felix is net overleden aan AIDS en haar man, Nathan, heeft haar verlaten voor een andere vrouw. Greta valt in een depressie en komt terecht bij ene dokter Cerletti, die haar behandelt met elektroshock therapie. Tijdens die sessies – 25 in totaal – komt ze terecht in andere periodes, respectievelijk 1918 en 1941. De mensen, Greta en haar omgeving zijn dezelfde gebleven maar in een ander tijdperk en andere omstandigheden maken ze andere keuzes. Of worden ze gedwongen tot andere keuzes.

Het klinkt als science fiction maar dat is het niet. De teletijdmachine die Greer hier toepast is maar een middel om een psychologische reis te kunnen maken. “It is time-traveling in pursuit of happiness lost”, schrijft David Leavitt in zijn recensie in The International Herald Tribune. Wie terugblikt op zijn leven, of wie zoals Greta Wells zowel in het verleden als in de toekomst kan reizen, wil de brokstukken soms lijmen. Goed maken wat slecht is, in het eigen leven of dat van anderen.

Unknown-3

Het boek is een absolute aanrader. Hoewel het nog maar net uit is, kocht Madonna inmiddels de filmrechten. Ik kan me niet inbeelden dat iemand at her office beslist om hier de rechten van te kopen.  Ze moet het  dus zelf gelezen hebben. Ik ken Madonna niet, maar het feit dat ze net hier op heeft geboden, vertelt me meer over haar dan alles wat ik over haar heb gelezen.

“The impossible lives of Greta Wells”, Andrew Sean Greer, HarperCollins, New York, 2013.

“The story of a marriage”, Andrew Sean Greer, Farrrar Straus and Giroux, New York, 2008.

For my mothers, grandmothers and all the women in my life.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: