my music apps

6a00e55127ad358833015431f2f861970c

Ik ben een muziekliefhebber, geen kenner. Mijn neef, die een jaar jonger is dan mezelf en twintigers in huis rondlopen heeft, zei me laatst : “Ik zag je profiel op Last.fm …. Een beetje oud, die muziekkeuze van je”. Hij zal vast gelijk hebben. Als twintiger was ik vooral met klassiek bezig, als dertiger met jazz. En als je partner dezelfde smaakt heeft en er geen kindjes komen tussenfietsen, dan kan maar weinig die smaak beïnvloeden. Nog steeds domineert jazz, in de meest ruime zin van het woord, mijn muziekkeuze. Maar er is de laatste jaren veel veranderd en daar zijn internet en de cloud voor verantwoordelijk. Ik heb een profiel bij Last.fm sinds 2005 en sindsdien staat de deur wagenwijd open. Onvoorstelbaar wat er muzikaal allemaal komt binnenwaaien.

Vroeger kocht ik CD’s. 1 à 2 per maand. Meestal waren dat ontdekkingen in de Fnac. Omdat er een paaltje stond met een koptelefoon en omdat het desbetreffende plaatje op dat paaltje me wel beviel. Of omdat ik at random een andere (bij voorkeur vrouwelijke) jazzartiest kocht. Sindsdien koop ik enkel nog digitaal. En de laatste tijd koop ik helemaal niet meer : ik heb nu een betalend abonnement op Spotify en heb onbeperkt toegang tot een wereldbibliotheek aan muziek.

Maar de verandering is radicaler dan de verandering van analoog naar digitaal. Een paar van die apps hebben mijn keuzes grondig door mekaar gegooid.

IMG_0259

Muziek die me bevalt worden meteen herkend door Shazam en Soundhound en toegevoegd aan één van mijn speellijsten. Spotify raadt me aan om muziek te ontdekken en heeft geweldige playlists : van coffeetable jazz tot love life / love yoga. Scrobbler (van Last.fm) houdt het allemaal bij en verfijnt wat al die andere apps me voorstellen. En Groove tagt muziek op een unieke manier waardoor die hele bibliotheek van me nu ook ingedeeld is in niet alleen 30s, 40s, 50s … maar ook alternative, amazing, ska, smooth, son, sunshine pop … en meer.

Interne keuken op Radio 1 had vanmorgen een fijne babbel met Marc Erkens die “muziek eet en drinkt”. Dat ouderwetse woord “melomaan” viel even. Een hartstochtelijke muziekvriend, zo ben ik er ook één.

2 reacties op “my music apps”

  1. Welke apps binnen Spotify gebruik je ? Ik heb uiteraard de last.fm integratie maar bijvoorbeeld ook bbc Playlister en Filtr…
    Daarnaast houd ik vast aan enkele podcasts : Philippe Baron (Le Grand Jazz) en Soulandjazz.com

    1. Binnen Spotify gebruik ik enkel de last.fm integratie. Stemt perfect af met al de rest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: