de lightversie van jezelf

Eén van de mooiste periodes in mijn loopbaan was de tijd toen ik als redacteur aan het werk was. Je komt met God en klein Pierke in contact. Zo herinner ik me nog dat glaasje port toen ik voor een voorbereidend gesprek bij de voormalige hofmaarschalk van Koning Boudewijn was. Of de babbel in een suite van het Brusselse SAS Royal hotel met Harry Torczyner, een uitgeweken Belgische Jood en kranige tachtiger,  die zich in de VS rijk boerde én een bekend Magritte-kenner en verzamelaar was. Grappig, ik was er samen met Jan Van Rompaey en hij verwarde mij-de-redacteur met Jan-de-presentator.

In die tijd moet ik ook Manu Adriaens hebben leren kennen. De man schreef intussen meer dan 30 boeken. Bij Hadewijch had hij toen “Van U prins, geen kwaad” gepubliceerd en al herinner ik het me niet meer zo goed, ik zal hem daarover vast hebben geïnterviewd. Het boek staat nog altijd in m’n boekenkast. In twee exemplaren zelfs, wat betekent dat Filip het ook moet gekocht en gelezen hebben.

foto

Ik zal waarschijnlijk nog wel een paar van zijn boeken hebben gelezen en doorbladerd, maar zijn nieuwste boek “Maak een lightversie van jezelf !” heb ik gretig gelezen. Mindfullness, boeddhisme, zen, meditatie, … staan al een tijdje op m’n radar zonder dat ik er me echt mee bezig houdt. Maar dit bescheiden boekje, dat 100 keer aanraadt om iets minder te gaan doen vat het perfect, zonder opdringerig te zijn.

minder emotionele kalkaanslag

Svadhyaya is een oud gebruik uit de hindoetraditie en betekent ‘zelfonderzoek’. Gun jezelf aan het eind van elke dag enkele minuten om alleen te zijn en denk na over wat je gedurende de laatste 24 uur hebt gedaan. Zo maak je van svadhyaya een emotionele krachtdouche waarmee je waardig je dag afrondt.

minder relatieproblemen

(…) De Duitse dichter Rainer Maria Rilke verwoordde het zo in een brief : “Zodra het besef is aanvaard dat ook tussen mensen die elkaar zeer na staan eindeloze afstanden blijven bestaan, kan zich een vorm van naast mekaar leven ontwikkelen, mits ze erin slagen van de afstand tussen hen te behouden.”

minder schrijfkramp

Iedereen zou geregeld iets moeten schrijven, vindt de Amerikaanse auteur Julia Cameron. In haar ogen is schrijven namelijk een krachtige vorm van gebed en meditatie : “Het verbindt ons met zowel onze eigen inzichten als met een hoger en dieper niveau van innerlijke leiding”.

foto-1

 

Manu Adriaens, “Van U prins, geen kwaad”, Hadewijch, Antwerpen, 1990.

Manu Adriaens, “Maak een lightversie van jezelf !”, BBNC, Amersfoort, 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: