Andre Aciman photo_0

Zijn vorig boek “Call me by your name” had me niet echt te pakken. Met “Harvard Square” slaagt André Aciman daar wel in. Het is het verhaal van twee inwijkelingen in Boston eind de jaren ’70. De ene is een Jood uit Egypte, die aan Harvard studeert, zich wil conformeren met Amerika en er professor literatuur wil worden. De andere komt uit Tunesië en brengt het niet verder dan taxichauffeur. Twee tegenpolen die meer dan ze willen mekaars gelijke zijn.

Unknown

Perhaps he was a stand-in for who I was, a primitive version of the me I’d lost track of and sloughed off living in America. My shadow self, my picture of Dorian Gray, my mad brother in the attic, my Mr. Hyde, my very, very rough draft. Me unmasked, unchained, unleashed, unfinished : me untrammeled, me in rags, me enraged. Me without books, without finish, without a green card. Me with a Kalashnikov.

Andre Aciman, “Harvard Square”, W.W. Norton & Company, 2013.