boris-in-heaven

Ik heb het thuis fijn. Een gezellig huis dat dit jaar 100 wordt, het-lief-van-mijn-leven,  een goedgevulde ijskast en wat wijn in de kelder. Een paar stukken antiek, een beetje design en vier kunstwerkjes. Maar ons geluk is pas echt af met poezen in huis. Sinds we hier kwamen wonen, nu twaalf jaar geleden, waren er altijd poezen. Casper verhuisde mee. Dan waren er Igor & Boris; Jelstie nam de plaats van Igor in en sinds een kleine twee weken is er enkel nog Jelstie. Op amper vijf jaar tijd hebben we drie poezen moeten afgeven. Casper was een “straatkat” die op een gezegende leeftijd het rusthuis-genaamd-ons-huis verliet en kon terugblikken op een rijk gevuld leven. Maar Igor en Boris waren raskatten, Britse kortharigen, die respectievelijk amper drie en vijf jaren leefden. Dat is kort. Veel te kort voor deze twee heren die als de rode draad waren doorheen ons leven.

Die Britse kortharigen zijn prachtige poezen. Grijze vacht, fel oranje ogen. Het is niet voor niks dat ze vaak model staan op dozen kattenvoer. En bovendien zijn ze van het zaligste karakter. We gaan snel op zoek naar een nieuwe broer voor Jeltsie, maar of we nog voor raskatten gaan is zeer de vraag. Hoe meer ik me er in verdiep, hoe meer ik vaststel dat inteelt niet alleen hun mooie eigenschappen versterkt, maar ook hun zwaktes vergroot. Lever- en hartfalen was de oorzaak van hun dood.

IMG_1408

Terwijl ik dit schrijf zit Jeltsie tegenover me op een streepje zon. Hij weet die strepen altijd perfect te vinden. Maar hij is wat verweesd zonder Boris. Van alle poezen die ik heb gehad is Boris ongetwijfeld de meest wijze. Een foefelaar die niks liever deed dan met papiertjes bezig te zijn (net als ik) en overal zijn neus tussen stak (ook wel een beetje zoals ik). Een kerel die recht in je ogen kon staren en je hele leven daaruit kon afleiden en je begreep. Een betere kompaan kon je niet hebben.

Hij heeft zeven hemels verdiend en zal het daar ook wel goed hebben. Ik durf te wedden dat hij weer in een doosje zit, met ergens in de buurt een goed glas wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: