Is teveel cosmetica ongezond ?

Een paar maanden geleden, zonder enige aanleiding had ik een zware irritatie aan de hals en mijn armen. De huidspecialist kon de oorzaak niet meteen duiden, dus was het nodig om een aantal testen te ondergaan. Je rug wordt daarbij volgeplakt met allerlei chemisch spul. Na 24 uur begint het hier en daar te jeuken en dat gaat nog zo’n 48 uur verder.

Sinds meer dan 20 jaar gebruik ik dezelfde eau de toilette van Boss. Ik ben standvastig als het op geurtjes aankomt. De afgelopen jaren, meefietsend op de rage van mannelijke cosmetica, heb ik dat aangevuld met wat crèmes van Nivea en l’Oreal. Geen haar op mijn hoofd die vermoedde dat precies daar de oorzaak van mijn irritatie zou liggen. Het gejeuk bracht uitsluitsel : gevoelig aan fragrance mix 1, fragrance mix 2, potassium dichromate,nikkel sulfaat, methylisolthiazolinone, … Op de vraag of dat nu in veel schoonheidsproducten voorkomt, antwoordde de dokter ferm. “In zeer veel producten”, zei ze.

Sindsdien gebruik ik enkel nog een selectie uit de producten van Eucerin die ik online bestel via New Pharma : Eucerin scheergel voor de gevoelige huid, Eucerin Q10 Activa dag- & nachtcrème en Eucerin deodorant zonder alcohol, parfum en gas. De website van Eucerin vertelt je precies waaruit alle producten zijn samengesteld. Parfums gebruik in niet meer.

Unknown

Schoonheidsproducten, what’s in a name ? Ik ben de laatste jaren sterk op mijn voedsel beginnen letten. Een zeer goeie en compacte gids daarbij is het boekje van Michael Pollan “Food rules”. Eén van zijn vuistregels is : koop nooit voedsel dat je grootmoeder nooit als dusdanig zou herkennen. Koop m.a.w. geen (nieuw) samengesteld voedsel. Onlangs nog kopte de cover van Knack dat de voedingsindustrie ons verslaaft maak aan vet, zout en suikerstoffen.

Hetzelfde gebeurt met cosmetica. Supermarkten hebben de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in de aankleding van hun beauty-afdeling. De omzet is er ontzettend gestegen. Ik ben er van overtuigd dat binnen maximum tien jaar het aantal huidziekten precies daardoor zal toenemen. Mijn recente irritatie was een goeie klokkenluider. Daardoor ga ik veel bewuster om met wat ik aan mijn lijf smeer. Behandel je lichaam als een tempel, niet als een vuilnisbelt. En ook hier zou het advies van Pollan kunnen gelden : koop enkel pure producten.

Eén reactie op “Is teveel cosmetica ongezond ?”

  1. […] jaar geleden kreeg ik te horen dat ik allergisch (geworden) ben aan tal van geurmengsels die de basis vormen van zowat alle parfums. Sinds mijn studententijd droeg ik consequent, meer dan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: