the ascent of media

Het heeft me meer dan twee jaar gekost om het boek, 406 pagina’s dik, helemaal uit te lezen. Het lag naast m’n bed en dan lees je af en toe net voor het slapengaan nog een paar pagina’s. Zoals een bijbel die op vele andere nachtkastjes ligt. Dit boek “The ascent of media. From Gilgamesh to Google via Gutenberg” van Roger Parry is dan ook als een bijbel. Een mediabijbel. En dergelijke dikke boeken lezen niet vlot maar je moet er door. Het resultaat : het gaf me een veel beter, historisch inzicht in media.

ascent_of_media_fc

Dit overzicht laat zich dan ook niet zomaar samenvatten maar het bracht me twee zaken bij : media in het juiste (historisch) perspectief plaatsen en (net daardoor) er een andere context aan geven. We zijn erg gefocuste op vandaag en dat vertroebelt het beeld. Parry slaagt er in om het op de juiste manier te synthetiseren en te verwoorden. Neem nu mijn vak, televisie :

For many people born in the Western world since the 1940s, leisure time has been dominated by the box in the corner of their living room. Writers like George Orwell, from a generation before television, were shocked by the impact they saw the new medium have on society. Television has been around for about 70 years and has undergone extraordinary changes in technology, organization, and content. It experienced more rapid growth than any other medium until the web. A newspaper or magazine publisher today runs a business that would be familiar to Benjamin Franklin and his contemporaries, but to a pioneer of television what we now experience would

Roger Parry is een autoriteit met meer dan 30 jaar ervaring op de teller. Het boek geeft een ongemeen boeiend overzicht van alles wat met media te maken heeft. Theater, boeken, foto’s, strips, radio, de post, magazines, posters, … het komt allemaal aan bod. Op het laatste hoofdstad na laat Parry echter niet in z’n kaarten kijken. Hij biedt een overzicht maar maakt geen analyses, laat staan dat hij in een glazen bol kijkt. Dat mag hij in een volgend boek best wel doen.

“The ascent of media. From Gilgamesh to Google via Gutenberg.”, Roger Parry, Nicholas Brealey Publishing, London / Boston, 2011.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: