reflecties van een topchef

We gaan toch niet weer over het stoppen van Oud Sluis lullen, hè ? Ik ben nog niet dood hoor ! Hierna ga ik verfrissend en vernieuwend verder. Ik ben van een nieuwe generatie, een generatie die zijn ballen laat zien. Schrijf je dat wel op ? Dat is heel belangrijk hoor, wat ik nu zeg ! Ik ga overkoepelend werken. De druk ligt niet meer alleen op mij straks. Ik wil stimuleren, met nieuwe dingen komen. Daar ligt ook mijn kracht, in het vernieuwen. Let op als eenmaal bekend wordt dat ik ga stoppen met Oud Sluis wordt het geen begrafenis; het wordt een bevrijding ! Ik heb zo ontzettend veel getwijfeld … Het lag als een megasteen op mijn maag. Maar nu voelt het anders : ik sta aan de vooravond van the next step in life.  Het moment is juist : volgend jaar word ik 44 en ik kan nog heel veel. En ik heb veel minder ego nu, dat is er echt af. Ik wil ook meer delen met anderen, met Nick, met Syrco, met Jacco, met het hele team … Ik wil een groep laten zien, waar ik het boegbeeld van ben. Doordat ik straks een stap terugdoe, kan ik de visie van de groep beter uitdragen. Door Oud Sluis heb ik te weinig tijd kunnen steken in het naar buiten brengen van die visie. Ik krijg vaak aanbiedingen om naar congressen te gaan, maar ik kies er toch altijd weer voor om in Oud Sluis te staan, om er te zijn voor die ene tafel met vaste gasten of voor die collega die komt eten.

images

Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Dit is geen boek over koken of een over een chef. Dit is een boek over talent. Toptalent en hoe die worstelen met zichzelf en met de wereld. Maar hoe ze net daardoor de wereld mooier maken. Creativiteit betekent flirten met grenzen en erover gaan. En dat gaat vaak gepaard met onzekerheid.

“Desire. Sergio Herman. Reflecties van een topchef” is een opvallend openhartig boek. Culinair journalist Mara Grimm volgde Herman van 22 november 2012 tot 22 december 2013 de dag dat de kok the last dinner serveerde in Oud Sluis.

Het is een boek over perfectionisme, signatuur, familiewaarden, Michelin, … en nog zoveel meer. En het geeft zin om naar The Jane te gaan.

“Desire. Sergio Herman. Reflecties van een topchef”, Mara Grimm, Minestrone, 2014.

Ministrone is de uitgeverij die Sergio Herman samen met fotograaf Tony Le Duc oprichtte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: