how to story

In den beginne was er televisie. En dat was het. Vandaag is de stroom van nieuwsverhalen oneindig, net als de vorm waarin ze verschijnen.

Een paar maanden nadat Tim Verheyden was “overgestapt” van VTM naar VRT sprak ik met hem. We vertoeven allebei vaak in centrum van Brussel en mogen ons tegenwoordig buren in Koekelberg noemen. Bij één van die stadsontmoetingen nodigde ik Tim uit voor een lunch. “Eindelijk !”, was het antwoord kort en  krachtig.

Ik moest aan deze scène denken, toen ik in z’n boek las dat een journalist moet netwerken.

Unknown

We hadden het tijdens die lunch over journalistiek. Over de VRT-nieuwsdienst. Over zijn passage in New York en over verhalen. Dat maakte die lunch “een match”.

Ik predik al enige tijd dat verhalen belangrijk zijn. Maar ik vertel er niet altijd bij hoe je storytelling concreet kan maken. Verhalen zijn belangrijk voor iedereen en voor elke bedrijfssector. Belfius moet daar als bank anders mee omgaan dan pakweg koekjesfabrikant Jules De Strooper.

Een goed verhaal doet iets : het raakt, ontroert, maakt je boos, doet nadenken, reflecteren, de zaken misschien anders zien. Het doet ook iets in je hersenen.

Dat hij een boek moest schrijven, zei ik tussen het voorgerecht en de hoofdschotel. Dat journalisten baat zouden hebben bij zijn inzichten. En zie, ben ik wat fier op het boek dat hij daarover publiceerde samen met Tom Rumes en Adries Fluit.

Hoe abstract ik over storytelling spreek zo concreet maken Tim , Tom en Andries hoe journalisten – en bij uitbreiding verhalenvertellers in het algemeen – een goed verhaal kunnen vertellen. Je kan dat leren,  menen ze, en hun boek deelt je de tips & tricks. En ze gaan te rade bij andere straffe “televisiemakers” : Arnout Hauben, Peter Vandekerckhove en Jan Matthys om er maar een paar te noemen.

Fijn om te kunnen lezen dat wat er in mijn hoofd omgaat ook echt benoemd kan worden.

Hoe concreet ook, tegelijk leveren de auteurs stof tot nadenken.

Nieuwsuitzendingen staan voor grote uitdagingen en die bestaan uit meer dan de opkomst van ‘streaming videowebsites’ als Netflix. De nieuwsmakers van VRT en VTM moeten zich ervan bewust zijn dat zijn niet mekaars concurrent zijn, maar dat ze een grote gezamenlijke concurrent delen : de bedrijven, marketingbureaus en verhalenvertellers die ook met storytelling bezig zijn, de organisaties die de kijker kunnen weghouden van het zevenuurjournaal. Een nieuwsuitzending moet goed verteld zijn, want het is ook een televisieprogramma.

Hier moeten we met z’n allen mee aan de slag.

oPaxC3KY_400x400

“How to story. Storytelling voor journalisten.”, Tim Verheyden – Tom Rumes – Andries Fluit, Lannoo Campus, 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: