us

Of course, after nearly a quarter of a century, the questions about our distant pasts have all been posed and we’re left with ‘how was your day ?’ and ‘when will you be home ?’ and ‘have you put the bins out?’ Our biographies involve each other so intrinsically now that we’re both on nearly every page. We know the answers because we were there, and so curiosity becomes hard to maintain; replaced I suppose by nostalgia.

david-nicholls-us-novel-book-cover-book-review-karen-one-more-page

Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat zij hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden; de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er in hemelsnaam nog misgaan ?

Een schitterend boek ! Meer nog dan over scheiding gaat het over de liefde. Hoe je de liefde moet koesteren en een plaats geven in al zijn vormen. 180 hoofdstukken telt het boek dat leest als 180 scènes uit een film. Dat hoeft ook niet te verwonderen als je weet dat David Nicholls eigenlijk scenarist is, bekend van ondermeer Cold Feet.

The early days of any relationship are punctuated with a series of firsts – first sight, first words, first laugh, first kiss, first nudity, ect., with these shared landmarks becoming more widely spaced and innocuous as days turn to years, until eventually you’re left with first visit to a National Trust property or some such.

Nederlandse vertaling : “Wij”, David Nicholls, Boekerij, 2015.

Eén reactie op “us”

  1. Happily ever after, in De Morgen van 21/04/2015:

    Over het hier en nu, en het leren aanvaarden van de “gewoonheid” van het leven en een relatie…

    http://www.demorgen.be/wetenschap/-happily-ever-after-graag-maar-hoe-doen-we-dat-a2294013/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: