quyên en pascale

Vrouwen aan het fornuis. Ze maken het verschil. Ik heb me net twee nieuwe kookboeken aangeschaft en het valt me op hoeveel gelijkenissen er zijn tussen Quyên en Pascale. Dat “vrouwelijke koken”, waar ik het hier over heb heeft niet alleen met de gerechten te maken maar ook met een levenswijze. Die vrouwelijke toets maakt de hele insteek anders. Ga ik te snel door de bocht als ik zeg dat mannen koken vanuit ratio en vrouwen vanuit emotie ?

Unknown

De ondertitel van het nieuwste boek van Pascale Naessens is zelfs letterlijk “puur eten dat je gelukkig maakt”. Je kan daar smalend over doen maar een gezonde geest in een gezond lichaam maakt een mens gelukkig. Ik eet graag, vaak en veel, maar altijd gezond. En net zoals Pascale predikt mag dat gezellig zijn, inclusief een mooi bord, met een kaars en wat bloemen. Haar nieuwste boek – het vijfde in de reeks als ik met niet vergis – heeft een pak nieuwe gerechten die niet voortborduren op haar vorige basisgerechten maar verrassende nieuwe keuzes maken.

Unknown

En dan vraag ik met af wat Quyên en Pascale van mekaar denken. Het kan toch niet anders dan dat Pascale ooit ging eten in Quyên’s Little Asia ? Ik was er deze week zelf nog een keertje en het viel me weer op hoe ze – zonder enige twijfel – het beste Aziatische restaurant in Brussel heeft. Het is er niet alleen lekker maar ook ontzettend sfeervol, ondermeer door de aanwezigheid van Quyên en haar fantastisch team. “Uit liefde voor Vietnam” heet haar nieuwe boek en die liefde voel je in het restaurant.

En over die vrouwelijke toets gesproken, welke mannelijke kok zou me dit als voorwoord in zijn kookboek voor me hebben neergepend ? Ik ken er geen één.

IMG_5892

Pascale Naessens, “Puur eten dat je gelukkig maakt”, Lannoo, Tielt, 2014.

Truong Thi Quyên, “Uit liefde voor Vietnam. Koken en reizen met Quyên”, Purple Pumpkin, 2015

2 reacties op “quyên en pascale”

  1. Geniet van het leven en de nieuwe uitdagingen

    Vrd grt
    Marc

  2. Hello there, i am interested eeccdbcgcbfdeagk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: