slimme non-fictie schrijven

Hoewel ik nog altijd evenveel boeken lees – nog meer zelfs dan vroeger – schrijf ik er hier minder over. Ik deel tegenwoordig mijn inzichten over de titel in kwestie via Goodreads aan de hand van een of twee korte paragrafen. Maar voor dit boek moest ik toch weer naar mijn blog grijpen.

In 2010 publiceerde ik mijn eerste boek ‘Alles is een Verhaal. Ik denk er al een tijdje over na om een nieuw boek te schrijven. Op advies van Filip moet het een echt boek worden en geen plakwerk. Management en people management in het bijzonder zijn mijn stokpaardjes en heb daar ook wel iets over te vertellen. Dus schets ik daar af en toe wel eens een structuur over, en wat eerste ideeën.

Ik heb Marc Buelens altijd graag gelezen, zowel zijn columns als zijn boeken. Hij hanteert een vlotte pen, is een zeer belezen man en legt het net zo goed uit in de klas. Herinner me nog vaag dat ik op VRT van hem een gastcollege kreeg in een mini-MBA.

Dit boek zal me goed van pas komen. Buelens geeft tal van tips hoe je het als auteur van een non-fictie boek moet aanpakken, maar het belangrijkste is wel zijn advies om te schrijven binnen de ‘gouden driehoek’.

De groten en kleine keuzes vat ik samen in een driehoek met als hoekpunten: de lezen, de inhoud en jij, de auteur. (…) Schrijf uit liefde voor je lezers en voor je vak en houd ook voldoende van jezelf. Jij bent en blijft de auteur-deskundige.

In veertien hoofdstukken, ruim 270 pagina’s, verduidelijkt Buelens de drie hoekpunten : de auteur als aanwezige verteller, lezersgericht schrijven, verhalend schrijven, structuur als ruggengraat, helderheid, …

Een aanrader !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: