Ik kan me niet meer herinneren dat ik “economie” als vak kreeg in het middelbaar onderwijs. Dat zal vast wel, maar het is me ontgaan. En duidelijk, veel is me niet bijgebleven. Sinds ik als volwassen in het leven sta, heeft economie me wel geboeid. Maatschappij, democratie en persoonlijke welvaart staan met mekaar in verhouding. Nu ik al een paar jaar in Zwitserland woon en werk, ben ik me ook bewuster gaan bezighouden met persoonlijk geldzaken. Misschien is dat ook wel om ik in de tweede helft van mijn leven sta.

Over die eerste helft, en tweede helft van het leven hebben Michael Van Droogenbroeck (VRT) en Ewald Pironet (Knack) twee zeer goede boeken geschreven. Het eerste heb ik niet gelezen – ik val buiten de doelgroep – maar het tweede krijgt een vaste stek op mijn bureau, om regelmatig naar terug te grijpen.

Van Droogenbroeck en Pironet schrijven op een zeer heldere manier het abc van persoonlijke financiën. Zelden heb ik complexe materie zo eenvoudig uitgelegd gezien. Dit is het soort boek dat iedereen zou moeten lezen, of meer nog dat als verplichte lectuur op school zou moeten worden gegeven. Niets is zo belangrijk als bewust omgaan met je geld.

Een tip voor onder de kerstboom !