brokeback mountain.jpg

Volgens de filmpers én diegenen die de film al zagen maakt Brokeback Mountain met acht Oscarnominaties behoorlijk wat kans om meerdere van die beeldjes in de wacht te slepen. Voor het eerst in de 78-jarige geschiedenis van de Academy Awards maakt een film met een uitgesproken homothematiek de kans om met de prijzen te gaan lopen.

Het was ooit anders. Tegenwoordig slaat nogal wat gay de klok in movieland, maar toen ik twintig jaar geleden zelf mijn sexuele voorkeur aan het beproeven was was dat minder evident. Twee films, Maurice (met de jonge Hugh Grant) en My Beautifull Laundrette, waren destijds één van de weinige die de thematiek behandelden. Ik kan je verzekeren, het was even slikken toen ik destijds in de filmzaal zat. Jezelf op het scherm herkennen deed goed.

Donderdag ga ik kijken naar Brokeback Mountain. Jake Gyllenhaal was sterk in Jarhead. Benieuwd wat hij er nu van zal bakken.