sessel_124_14_gross.jpg

Ik heb al een tijdje mijn zinnen gezet een op paar van deze stoeltjes. Ludwig Mies van der Rohe ontwierp het in 1930, drie kwart eeuw geleden, en het blijft eigentijds.

Sinds ik een partner in huis haalde die kunsthistoricus is en zich specialiseerde in art deco, ben ik me er zelf een beetje op  gaan toeleggen.

Een paar stoeltjes dus …. Maar de originelen zijn onbetaalbaar. Ik bespaar je de prijzen. En als je al zo’n stuk in huis hebt, dan ga je er niet op zitten. Het bedrijf Knoll verwierf in 1948 de exclusieve rechten op deze beroemde stoel en maakt het ook vandaag nog volgens het orignele proces. De prijs ligt al een stuk lager maar blijft 3499 $ voor de chroom-uitvoering of 5122 $ in staal. Reken en tel, vier stoeltjes en je zit aan de prijs van een wagen.

Via een aantal websites – en op aanraden van De Standaard Magazine – vind je kopieën aan een betaalbare prijs. 649 $ / stoel.

Nu knaagt het. Geen Knoll-versie wegens te duur en dus helemaal geen Barcelona-stoel of toch maar een betaalbare kopie kopen ?