ikea : moet er nog papier zijn ?

ikea.jpg

Dat Ikea van karton houdt wisten we al lang. Tussen de witte, gele en blauw afvalzakken vind je het kartonnen afval en masse terug tijdens een doordeweekse huisvuilophaling. Erg vind ik dat. Met net iets minder had het wellicht ook gekund.

Nu kondigt het bedrijf trots aan dat er dit jaar 175 miljoen exemplaren van de IKEA-catalogus, in 35 landen en 27 talen verspreid worden. Ter vergelijking : van de bijbel worden er tussen de 50 en 100 miljoen exemplaren gedrukt. Goed voor een tweede plaats.

Mijn catalogus weegt net iets meer dan een halve kilo. Die papierberg weegt m.a.w. méér dan 90 miljoen kilo. Stel je voor wat je met al dat papier zou kunnen doen ? Hoeveel bos moet dat niet zijn ! Ik had nooit gedacht dat ik voor het bos zou opkomen, maar dit soort marketing stoot me tegen de borst. Temeer omdat er tal van alternatieven zijn. Een persoonlijk mailtje dat me doorlinkt naar de online catalogus kan net zo goed werken.

Hypocriet zijn ze daar bij Ikea. Tegenwoordig betaal je daar 20 eurocent voor een plastiek zak om al die spullen in te dragen. Zogezegd om de afvalberg te verminderen. Dat ze eens beginnen met hun print catalogus van de markt te halen.

8 reacties op “ikea : moet er nog papier zijn ?”

 1. En wat dan met de catalogi van Bruneau, Kaiser, JPG, Overtoom, Binpac, Directo bedrijvengidsen, Europages, Gouden Gidsen, Witte Gidsen, Faxgidsen… ?

  Stapels ongevraagd papier komt er binnen ! Soms deponeer ik ze gewoon terug in een rode brievenbus met ‘REFUSED’ erop.

 2. Indertijd zijn ze nog begonnen met een cataloog on-demand. Blijkbaar was dat te duur!

  Helaaselijk vind ik de IKEA cataloog nu net een van de leuke ongevraagde dingen om in de bus te krijgen…

 3. Je kan die catalogi toch gewoon bij het oud papier doen na gebruik? Wordt dan weer hergebruikt. En misschien een ideetje voor de ikea ideenbus? Zou, als ik jou was het voorstel doen om de catalogus voortaan op hergebruik papier te drukken. Want een link naar een milieuvervuilend-afval-houdende computer gaat niet voor iedereen op.

 4. De madame was anders zeer content met haar catalogus. Ik daarentegen… ik droom van een wereld waarin iedereen genoeg cash heeft om originelere zaken dan ikea te kopen. En ondertussen hebben wij er ons appartement alvast mee volgeramd.

 5. Ik dacht dat je die kon meenemen naar de ikeawinkel en dan een spaarlamp ofzo kreeg.

  Maar voorlopig kijk ik nog vol ongeduld uit naar dat half kilootje, nog steeds niet gezien, al zou ik me net als Pietel liever iets originelers aanschaffen…

 6. Ik was er ook blij mee, met die catalogus. Ik sta wel versteld van de immense nummers die ermee gepaard gaan en wordt op dit moment besprongen door een gevoel van schaamte en schuld. Papiersortering doen we in ieder geval al.

  Offtopic: Het IKEA-complex ken ik, ben er gelukkig/helaas ook door gegaan. De sleutel tot IKEA-success is spaarzaam gebruik en mengen met echte vintage en nieuwe “iconen”. Kost wat, maar je hebt zoiets voor je leven. Tot zover de theorie, nu nog in de praktijk brengen 🙂

 7. Hier op de koten in Antwerpen rammen ze zelfs elke bus vol naargelang het aantal bellen aan de gevel. Alsof alle studenten zitten te wachten op zulk een catalogus. Ik zit op het eerste verdiep en ik hoor plots meer dan 3kg post naar binnen vallen. Dat was meteen de eerste keer dat ik ooit de post heb gehoord op dit kot.

 8. en ik, ik ken er eentje die geld zou geven voor zo’n catalogus….
  http://onnozelheidmag.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: