ikea.jpg

Dat Ikea van karton houdt wisten we al lang. Tussen de witte, gele en blauw afvalzakken vind je het kartonnen afval en masse terug tijdens een doordeweekse huisvuilophaling. Erg vind ik dat. Met net iets minder had het wellicht ook gekund.

Nu kondigt het bedrijf trots aan dat er dit jaar 175 miljoen exemplaren van de IKEA-catalogus, in 35 landen en 27 talen verspreid worden. Ter vergelijking : van de bijbel worden er tussen de 50 en 100 miljoen exemplaren gedrukt. Goed voor een tweede plaats.

Mijn catalogus weegt net iets meer dan een halve kilo. Die papierberg weegt m.a.w. méér dan 90 miljoen kilo. Stel je voor wat je met al dat papier zou kunnen doen ? Hoeveel bos moet dat niet zijn ! Ik had nooit gedacht dat ik voor het bos zou opkomen, maar dit soort marketing stoot me tegen de borst. Temeer omdat er tal van alternatieven zijn. Een persoonlijk mailtje dat me doorlinkt naar de online catalogus kan net zo goed werken.

Hypocriet zijn ze daar bij Ikea. Tegenwoordig betaal je daar 20 eurocent voor een plastiek zak om al die spullen in te dragen. Zogezegd om de afvalberg te verminderen. Dat ze eens beginnen met hun print catalogus van de markt te halen.