de stand des tijds, herman konings

konings.jpg

Laatst liep ik op een receptie Herman Konings tegen het lijf. ‘Ik heb je nieuwe boek gekocht’, zei ik. ‘Oei, dan mag ik me aan een post op je blog verwachten‘, antwoordde hij. Uiteraard, Herman !

Ik hou van trendwatchers en Herman is één van hen. Carl Rohde, Li Edelkoort, Nathalie Beckx en de rest … Ze voeden me met hun inzichten. Niet dat ze altijd gelijk hebben (verre van), maar ze doen je een andere bril opzetten. En af en toe moet dat ook.

Wat Herman zo bijzonder maakt, is zijn chauvinisme. In plaats van een Engels woord te gebruiken,  zoekt hij liever een Nederlands alternatief.

microscoop : luttelkijker

screensaver : spaarscherm

wc : spoelzetel

Wie hem bezig hoort, moet bij de les blijven.En dan goochelt hij ook met talrijke neologismen :

social software : een nieuw genre online instrumenten om sociale netwerken te organiseren, te ontwikkelen en te visualiseren. Bekende voorbeelden zijn myspace.com, technorati.com, schoolbank.nl en zattevrienden.be

wetting chapel : de badkamer als ultieme decompressie- en bezinningsruimte

7 reacties op “de stand des tijds, herman konings”

  1. Hmm… in die sociale software volg ik hem niet echt.

    Sociale (online) media ken ik en open source software ook. Waar de zatte vrienden sociaal zijn weet ik niet meteen.

    Trendwatchers moeten zo vanalles een beetje watchen, maar ze missen soms de expertise om over één ‘trend’ voldoende te weten.

  2. Hoe lang zal trendwatchen een trend blijven?

  3. Ik volg Pietel niet echt als hij vindt dat trendwatchers soms de expertise missen om over één trend voldoende te weten.

    Eén van de volgende aanstormende evoluties op het vlak van e-commerce (en heel waarschijnlijk straks nog ruimer binnen de grotere contentaanbieders) is “clickless browsing”.
    Moet een trendwatcher dan op de hoogte zijn van Web 2.0, Ajax, (asynchroon JavaScript en XML)? Ik vermoed van niet. Het volstaat dat hij op een site terechtkomt waar die technologie gebruikt wordt, vervolgens gegarandeerd een Aha-Erlebniss krijgt en kan inschatten of dat systeem al dan niet in ruimere mate zal gebruikt worden.
    Probeer http://www.kayak.com eens… Op het eerste gezicht een belachelijk simpel introscherm. Geen overdadige plaatjes of shockwaves waardoor het inladen slechts één flitsje tijd in beslag neemt. Voer dan eens een vertrekplaats en bestemming in en be amazed.

  4. @ Pietel : ‘sociaal’ betekent in eerste aanleg ‘tot een groep behorend’. Wat jij ‘sociaal’ noemt is een moreel – en dus subjectief – gegeven. Natuurlijk is ‘zattevrienden.be’ niet sociaal ‘verheffend’, maar het is onmiskenbaar een (aanzienlijk) sociaal fenomeen!

  5. @ Herman: ik volg je punt.

    Ik was vooral verrast door de term ‘sociale software’. Er worden op internet heel wat termen gebruikt over deze topics en in het discours als keywords beschouwd worden.

    Jouw term is een mengeling van deze termen. Je mengt je met andere woorden niet in het debat, maar stel je op als een buitenstaander.

    De voorbeelden die jij aangeeft zijn voorbeelden van online communities, sociale netwerken en ‘social media’.

    De term software verwart mij omdat deze verwijst naar het platform, de technologie en de ontwikkeling van open-source software.

  6. Nou, wat mij meteen opvalt is dat hij langs de ene kant een prachtig ‘klassiek’ uit het grieks stammend woord als microscoop vervangt door het (subjectief) héél erg middelmatige/vergezochte luttelkijker,

    maar langs de andere kant met zijn neologismen wel de gemakkelijkheidsoplossing kiest
    door er wat lekkerbekkende engelse woordjes tegen aan te gooien.

    Als Herman werkelijk zo bijzonder is,
    zal ‘ie vast en zeker binnen de korste keren een alternatief vinden voor uitschuivers als
    ‘social software’ en vooral het maag-omkerende ‘wetting chapel’…

  7. […] goede vriendin Nathalie had me wel toevertrouwd dat de bloghype echt wel over was en dat bloggen helemaal passé zou zijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: