konings.jpg

Laatst liep ik op een receptie Herman Konings tegen het lijf. ‘Ik heb je nieuwe boek gekocht’, zei ik. ‘Oei, dan mag ik me aan een post op je blog verwachten‘, antwoordde hij. Uiteraard, Herman !

Ik hou van trendwatchers en Herman is één van hen. Carl Rohde, Li Edelkoort, Nathalie Beckx en de rest … Ze voeden me met hun inzichten. Niet dat ze altijd gelijk hebben (verre van), maar ze doen je een andere bril opzetten. En af en toe moet dat ook.

Wat Herman zo bijzonder maakt, is zijn chauvinisme. In plaats van een Engels woord te gebruiken,  zoekt hij liever een Nederlands alternatief.

microscoop : luttelkijker

screensaver : spaarscherm

wc : spoelzetel

Wie hem bezig hoort, moet bij de les blijven.En dan goochelt hij ook met talrijke neologismen :

social software : een nieuw genre online instrumenten om sociale netwerken te organiseren, te ontwikkelen en te visualiseren. Bekende voorbeelden zijn myspace.com, technorati.com, schoolbank.nl en zattevrienden.be

wetting chapel : de badkamer als ultieme decompressie- en bezinningsruimte