sarkozy

ouv1.jpg
 
Het Franse blad Management heeft deze maand Sarkozy op de cover. Comment travaille Sarkozy, is het hoofdartikel. Hoofdredactrice Anne Gillet, “Peut-on gérer un Etat comme une entreprise ? Et inversement, un manager du privé doit-il s’inspirer des méthodes de travail d’un chef d’Etat ?”
 
Los van z’n politiek gedachtengoed en zijn soms blaffende toon, vind ik de regeringsmethode van Sarkozy best inspirerend.  Zijn aanpak staat in schril contract met zijn voorgangers Chirac en Mitterand. En hij is niet de enige die er zo over denkt. Laatst hoorde ik zelfs onze koning zeggen dat hij geen hofmaarschalk meer heeft maar een directiecomité.
 
De politiek, net zo goed als bijvoorbeeld het onderwijs, zou zich moeten professionaliseren. Het is niet omdat iemand een politiek mandaat heeft dat hij of zij net zo goed een goeie manager is. Hoe slecht worden veel gemeentes niet bestuurd ? Hoeveel geld gaat er zo nodeloos verloren ? En hoeveel beter zouden we niet zijn met een Nederlands lokaal bestuursmodel ? Ook in het onderwijs wordt één van de oudere leerkrachten vaak directeur, terwijl een school leiden ander inzichten vereist dan schoolse kennis.
 
Sarkozy heeft zijn ministers KPI’s opgelegd. Dat is een duidelijke maatstaf waar hij en de kiezers de politici kunnen op afrekenen. Dit is een omwenteling in de Franse politiek. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: