sub rosa, herman konings

Mijn goeie vriend Herman Konings heeft een nieuwe bril. Dat heeft niks te maken met midlife maar alles met zijn nieuwe boek “Sub Rosa. Geïnspireerd toekomstkijken.”. Zou een trendwatcher eigenlijk wel onderhevig kunnen zijn aan midlife, bedenk ik me ? Want trendwatchers hebben het geluk altijd de toekomst voor zich te hebben.

Vooraf even meegeven : dit is zijn mooiste uitgegeven boek ooit en helemaal het werk van Steven Theunis, die ik mocht ontmoeten op de boekenbeurs.  Voor een volgende boek wil ik beslist eens met hem samenwerken.

Deze periode is de goeie tijd om het boek van Herman te lezen. We blikken – zoals dat hoort – terug op het afgelopen jaar, maar eigenlijk moeten we naar de toekomst kijken. Het moet niet niks zijn om een trendwatcher te zijn. Om keer op keer te moeten presteren en die glazen bol te moeten ontleden. Maar zeker met dit boek zit het raak.

Herman koos opnieuw voor een acroniem : sub rosa. Ofwel : RADICAAL (selfness, revavilsme) + OPENHARTIG (open bronnen, onbelemmerd, optimisme) + SAAMHORIG (sociaal netwerken, sociaal niet werken) + AANSTEKELIJK (verschoning, zelfbecijfering, spelvorming).

Lees het boek als de je de betekenis ten gronde wil begrijpen. Daar dient deze blog niet voor.  Maar het boek zit raak.

Persoonlijk vind ik een boek, een concert, een conferentie, … ja, zelfs een ontmoeting, pas geslaagd als ik er één idee uit mee naar huis neem (pik). In het geval van “Sub Rosa” is het dat de toekomst meer dan ooit teruggrijpt naar het verleden. De techniek, de technologie, de processen, het leven, … gaan er razendsnel op vooruit maar meer dan ooit is het hunkeren naar de waarden van vroeger.

Dat sluit goed aan bij mijn eigen theorie dat slow the new fast is. Hoe sneller het gaat, en hoezeer we daar ook de vruchten uit mogen plukken, hoe sterker de nood aan rust- en reflectiemomenten. Daar genieten we ten volle van in deze snelle wereld.

Prettige kerst en veel leesplezier met dit boek. “Geïnspireerd toekomstkijken”, zegt de uitgever. En dat is het ook.

24 december 2011

Herman Konings

2 reacties op “sub rosa, herman konings”

  1. Slow the new fast. Jij zegt het, ik geloof het, en ben bezig het te beleven. Deze blog lezen, bijvoorbeeld op dit eigenste moment. Altijd inspirerend. Als ik hier kom, gaat de tijd traag. Hier is zoveel ‘om mee naar huis te nemen’.

    Warm en zilverglanzend wit thuis met mijn allerliefsten aan tafel daarstraks. Kling klokje klingeling, zoals het thuis tikt. Zo zit alles goed, wat mij betreft. Laat maar komen, de toekomst. Sub rosa – en net de kleur die ik vandaag cadeau kreeg, de rozen op de cover en in mijn vaas. Latte macchiato vond ik ook al zo’n lekkere titel. Hoe doet-ie het, Konings. Ach, zo’n vondst is het ook weer niet. Het hangt toch in de winterlucht gewoon. Ik wil al een tijdje trager en en rose.

    Allerbeste wensen!

  2. @janien Ook voor jou m’n allerbeste wensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: