een uitgelezen ervaring

Ik mag van geluk spreken. Ik kom op veel plaatsen en ik ontmoet veel mensen. En dat zijn wel eens plaatsen waar anderen niet komen of mensen met celebrity-status, die moeilijk toegankelijk zijn. Dat is inherent aan mijn job en heel erg fijn. Maar omdat ik op veel plaatsen moet zijn en veel mensen moet ontmoeten, mis ik ook heel wat. Zo ben ik  een fervente operaliefhebber maar heb ik in geen jaren nog een opvoering meegemaakt. En dat terwijl mijn collega Walter met tickets staat te zwaaien. Gebrek aan tijd, luidt dat dan.

Ik heb een drukke agenda maar probeer bewuster meer ruimte te vrij te maken voor andere plaatsen, andere mensen en andere afspraken. Toen Peter, de fijne coördinator literatuur van de Vooruit, me een paar maanden geleden vroeg of ik gastpanellid wilde zijn van Uitgelezen heb ik meteen toegehapt. “Maar hij heeft daar geen tijd voor”, had gastvrouw Fien Sabbe nog gezegd. Gelijk had ze, maar ik heb er ontzettend van genoten afgelopen dinsdag.

De formule is eenvoudig. Je moet drie “opgelegde boeken” lezen.Iets wat geleden is van sinds mijn humaniora. Gastvrouw Fien Sabbe komt samen met de vaste lezers Jos Geysels en Anna Luyten en met twee gastpanelleden, deze keer Eva Brems en mezelf. Een bandje speelt muziek en een auteur komt voorlezen uit eigen werk. Dat waren afgelopen dinsdag respectievelijk The me in you en Peter Therin.

Ik wist niet waar ik me aan moest verwachten. 40 à 50 man had ik gezegd aan mijn lief, die ook wel eens andere mensen wilde zien op andere plaatsen. Dat was naast de waard gerekend want er zat ruim 300 man in de balzaal van de Vooruit. 300 man om te luisteren naar wat boekentips tijdens een avond zonder televisie. De fijne onafhankelijke boekhandel Walry bood de geselecteerde boeken aan met een korting van 20 %. Ze verkochten als zoete broodjes.

Ik heb er ontzettend van genoten. Het was een aangename verrassing om vast te stellen hoeveel liefde er is voor het boek. Om vast te stellen hoe graag mensen samenkomen en meningen delen. Moeten we niet massaal beginnen met boekenclubs ?

Andere mensen, plaatsen en afspraken. Ik vond ze ontzettend verrijkend.

IMG_2634

En wie voor de feestdagen nog een boekentip zoekt. Niet aarzelen. Het panel was het roerend eens dat Richard Ford “Canada”, Alessandro Baricco “Mr Gwyn” en Elvis Pieters “Dinsdag” stuk voor stuk opgelegd werk moet worden voor iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: